Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν συζητά με το καθεστώς - Κάλεσμα για νέες μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή.


Αναδημοσίευση από το www.tovima.gr

Πολύ λίγο, πολύ αργά. Αυτό μοιάζει να απαντάει η Μουσουλμανική Αδερφότητα στην άνευ προηγουμένου πρόσκληση που της απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του αιγυπτιακού καθεστώτος για να συμμετάσχει σε διάλογο με τη νέα κυβέρνηση μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Σαάντ ελ-Κατάτνι, υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, η Μουσουλμανική Αδερφότητα απέρριψε την πρόταση του Ομάρ Σουλεϊμάν η οποία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που κάνει το αιγυπτιακό καθεστώς το τελευταίο 24ωρο για να κατευνάσει τον λαό.
Στους δρόμους του Καΐρου συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών που απαιτούν δημοκρατία και των οπλισμένων παρακρατικών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, συγκρούσεις που το τελευταίο εικοσιτετράωρο στοίχισαν την ζωή σε 10 άτομα και προκάλεσαν τουλάχιστον 800 τραυματισμούς.
Ο νέος πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ ζήτησε συγνώμη για τη βία και την κατάλυση της τάξης. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη για την αιματοχυσία» την οποία οι διαδηλωτές επιρρίπτουν σε προβοκάτσια φιλοκυβερνητικών και μυστική επιχείρηση των Αρχών.
Στις 10 μέρες των ταραχών στην Αίγυπτο για να τερματιστεί το 30χρονο καθεστώς του προέδρου Μουμπάρακ υπάρχουν πληροφορίες για περίπου 800 νεκρούς συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επικαλούνται αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου βρίσκεται και το περίφημο Αιγυπτιακό Μουσείο, συνεχίζονταν ως αργά οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών. Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, διεξάγεται μια άλλη μάχη - πολιτική - για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανατολή και στα πετρέλαιά της: η Δύση ή οι ισλαμιστές. Ευρώπη και ΗΠΑ ενέτειναν τις εκκλήσεις προς τον σύμμαχό τους Μουμπάρακ να ξεκινήσει την διαδικασία παραχώρησης της εξουσίας. Ομως τόσο ο ίδιος όσο και η νέα κυβέρνηση που όρισε την περασμένη εβδομάδα σε μια (αποτυχημένη) προσπάθεια να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές επιμένουν ότι θα εξαντλήσει την θητεία του η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο. «Η διαδικασία μετάβασης πρέπει να αρχίσει αμέσως», είπαν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας σε κοινή δήλωσή τους.
Το ίδιο ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, όπως και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μουμπάρακ την Τρίτη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν την «συντονισμένη προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων» πολλοί από τους οποίους δέχτηκαν επίθεση από παρακρατικούς.
Πολυτάραχη αναμένεται (και) η Παρασκευή καθώς οι περίπου 10.000 διαδηλωτές που παρέμεναν μέχρι αργά στην πλατεία Ταχρίρ κάλεσαν τον λαό σε νέες μαζικές διαδηλώσεις. Οπως απαιτεί σύσσωμη η αντιπολίτευση -από την Μουσουλμανική Αδερφότητα ως τον μετριοπαθή κάτοχο του νομπέλ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι - ο Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την μεταβίβαση της εξουσίας.


Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: