Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Μαζική διαδήλωση φοιτητών - καθηγητών στην Χάγη της Ολλανδίας.


Χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίου κατέβηκαν χτες στους δρόμους της Χάγης της Ολλανδίας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις περικοπές στις δαπάνες για τα πανεπιστήμια και τις αυξήσεις στα δίδακτρα, μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας. Οι περίπου 20.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο, ενώ αργότερα, μικρή ομάδα πραγματοποίησε επεισόδια με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροσυμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο, μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή συλλήψεις.

Εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες για τα πανεπιστήμια υπολογίζεται πως θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις. Σύμφωνα με τους καθηγητές, αναμένεται να χαθούν φέτος τουλάχιστον 7.000 θέσεις εργασίας, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση. Επιπλέον, όσοι φοιτητές αποτυγχάνουν να ολοκληρώσουν σε τέσσερα χρόνια τις τριετείς σπουδές ή όσοι δεν ολοκληρώνουν μέσα σε δύο χρόνια τη μονοετή φοίτησή τους θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν επιπλέον 3.000 ευρώ το έτος, αυξάνοντας κατακόρυφα τα δίδακτρά τους. Επιπλέον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταβάλλουν ετησίως στην κυβέρνηση 6.000 ευρώ για κάθε φοιτητή που καθυστερήσει να αποκτήσει πτυχίο.
«Το μέτρο αυτό επηρεάζει περίπου 70.000 φοιτητές, δηλαδή περισσότερο από το 10% του συνόλου των φοιτητών», δήλωσε ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: