Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΝ και Αντιπροέδρου του ΚΕΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια του ODP (Άγκυρα, 29.1.2011)


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Μεταφέρω τον εγκάρδιο συντροφικό χαιρετισμό του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην εκδήλωσή σας για τα 15 χρόνια από την ίδρυση του ODP.
Είμαστε ολόθερμα αλληλέγγυοι με τους αγώνες σας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος.
Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μας όπλο, κόντρα στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε», στον μιλιταρισμό και στον εθνικισμό, στις σύγχρονες καπιταλιστικές βαρβαρότητες.

Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε τα όνειρά  σας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.
Τα κόμματά μας είναι σχεδόν συνομήλικα.
Εμείς, τιμούμε φέτος τα 20 χρόνια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, εσείς τα 15 του  ODP.
Όλα αυτά τα χρόνια, αποδείξαμε με τη δράση μας, ότι η αριστερά έχει μέλλον.
Όσοι, μετά την παταγώδη κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», μίλησαν για το τέλος της Αριστεράς, διαψεύδονται.
Οικοδομούμε μια νέα αριστερά, η οποία διαμορφώνει την ταυτότητά της συνθέτοντας τις αξίες του εργατικού κινήματος με εκείνες της οικολογίας, του φεμινισμού και άλλων σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι ίδιες οι εξελίξεις φέρνουν πιο έντονα στο προσκήνιο τις ιδέες και τις αξίες της αριστεράς.
Ο κόσμος του 21ου αιώνα είναι ένας κόσμος γεμάτος ανασφάλεια και ανισότητες, πείνα και οικολογικές καταστροφές.
Ένας κόσμος που βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτόγνωρης καπιταλιστικής κρίσης, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολυδιάστατη.
Είναι κρίση και του διεθνούς συστήματος το οποίο επικυριαρχείται από μια άνιση,  άδικη και άκρως εκμεταλλευτική διεθνή τάξη υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ.
Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι νέων ιμπεριαλιστικών πολεμικών τυχοδιωκτισμών και παραπέρα ενίσχυσης του μιλιταρισμού, όπως προκύπτει και από το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ με το οποίο επιδιώκεται η μετατροπή της ατλαντικής συμμαχίας σε «παγκόσμιο χωροφύλακα».
Οι «θεωρίες» για τους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους οδηγούν τις κοινωνίες σε διάλυση.
Απειλείται η ίδια η επιβίωση της ανθρωπότητας από την κλιματική αλλαγή και τη περιβαλλοντική καταστροφή.
Ποτέ οι κατακτήσεις ενός αιώνα του κινήματος των εργαζομένων δεν είχαν δεχθεί τέτοια σκληρή και γενικευμένη επίθεση, σαν τη σημερινή.
Την ίδια ώρα  αναπτύσσονται και οι κοινωνικές αντιστάσεις. Η γειτονιά μας φλέγεται από τις λαϊκές εξεγέρσεις στη νότια ακτή της Μεσογείου. Στην Τυνησία, στην Αλγερία, στην Αίγυπτο.
Αντλούμε δύναμη και από τις ελπιδοφόρες αλλαγές στη Λ. Αμερική, που έπαψε να αποτελεί την «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, δείχνοντας ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.
Αναδεικνύεται ως επείγουσα αναγκαιότητα η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς στο παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.
Γιατί, όπως λέει ο Μάρξ, «το ζήτημα είναι να αλλάξουμε τον κόσμο», όχι να μένουμε στις κοινές διαπιστώσεις για την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.
Η κρίση παίρνει δραματικές διαστάσεις και στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τη χρεωκοπία του νεοφιλελεύθερου και ευρωατλαντικού μοντέλου ενοποίησης, της μετα-Μάαστριχτ περιόδου.
Γι αυτό αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη, μια Ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών της, ανοιχτή σε ένα σοσιαλιστικό μέλλον με δημοκρατία και ελευθερία.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, έχει ανοιχτό ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, την πατριδοκαπηλία.
Αγωνίζεται για τον πυρηνικό και συμβατικό αφοπλισμό, την ισότιμη διεθνή συνεργασία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του πλανήτη από την οικολογική καταστροφή.
Τώρα χρειάζεται πιο συντονισμένη διεθνής λαϊκή κινητοποίηση για τη διάλυση του ΝΑΤΟ.
Για να σταματήσει η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ και να διεκδικήσουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας με βάση τον ΟΑΣΕ και τις αρχές του.
Τώρα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του βάρβαρου πολέμου στο Αφγανιστάν.
Δεν υπάρχουν πόλεμοι για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τώρα πρέπει να λυθεί το Παλαιστινιακό πρόβλημα – κλειδί για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή.
Με τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Να ηττηθούν τα αμερικάνικα σχέδια για τη «μεγάλη Μ. Ανατολή», να μην γίνει το Ιράν «νέο Ιράκ» και να μετατραπεί ολόκληρη η περιοχή σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ο Συνασπισμός και το ODP έχουν κοινές θέσεις και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις οποίες διακηρύξαμε και πρόσφατα με την «Έκκληση του Έβρου».
Διακηρύσσουμε και από αυτό το βήμα, ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Τα προβλήματα στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορούν να λυθούν ειρηνικά, μέσω διαλόγου, στην βάση του διεθνούς δικαίου.
Διεκδικούμε από κοινού με το ODP και άλλες φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί αποτελούν ένα δυσβάστακτο βάρος για τις οικονομίες της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Βλάπτουν και τις δύο χώρες και ωφελούν μόνο εκείνους που θέλουν να εφαρμόζουν το ιμπεριαλιστικό δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εξυπηρετούν τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Με το  ODP έχουμε κοινές θέσεις και για το Κυπριακό.
Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και στη βάση των αποφάσεών του Οργανισμού.
Ο λαός του νησιού – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούν να οικοδομήσουν μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία για μια ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, ελεύθερη από ξένες βάσεις.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Καλούμαστε να εντείνουμε τους αγώνες μας, να αντλήσουμε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη από τις κοινωνίες μας.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, μπορούμε να επενδύσουμε στην ελπίδα για την οποία έχουν μιλήσει με την ίδια γλώσσα εμπνευσμένοι πνευματικοί άνθρωποι των χωρών μας, όπως ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Γιάννης Ρίτσος, η Διδώ Σωτηρίου και ο Αζιζ Νεσίν.
Yusasin ODP
Yusasin Baris

Δεν υπάρχουν σχόλια: