Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Φλέγεται» το Κάιρο.Δεκάδες οι νεκροί στην Αίγυπτο, νέα κυβέρνηση ανακοινώνει ο Μουμπάρακ αλλά δεν παραιτείται


Δεκάδες εκτιμάται πως είναι οι νεκροί από τα βίαια επεισόδια που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο. Πυρά ακούγονται και το Σάββατο στο κέντρο του Καΐρου, καθώς εκατοντάδες Αιγύπτιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στην αδιάλλακτη στάση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα μετά το ξέσπασμα των ταραχών, ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται και αρκέστηκε να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις υπό νέο κυβερνητικό σχήμα.


Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο, καθώς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης. 



Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια. 



Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου. 



Το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο τους ανταποκριτές του, μεταδίδει ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα. Το κανάλι αναφέρει ότι επίσημες πηγές επιβεβαιώνουν το θάνατο 27 ανθρώπων στο Σουέζ, ενώ 23 σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια.



Σύμφωνα με υπάλληλο του νοσοκομείου Ελ Νταμαρντάς στο Κάιρο, την Παρασκευή μεταφέρθηκαν εκεί οι σωροί 30 ανθρώπων και ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και δύο παιδιά ηλικίας τεσσάρων και επτά ετών.



Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας δηλώνουν ανεπισήμως πως συνολικά 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -25 διαδηλωτές και 10 αστυνομικοί. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι 1.500 διαδηλωτές και 750 άνδρες της αστυνομίας έχουν τραυματιστεί. Άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων.



Νέα επεισόδια


[GALLO/GETTY]

Oι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Όμως, όπως μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες Αιγύπτιοι, αψηφώντας την παρουσία του στρατού, ξεχύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πλατεία Ταχίρ κέντρο του Καΐρου, αλλά και στην Αλεξάνδρεια, διαδηλώνοντας κατά του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα επί 30 χρόνια. 


Για άλλη μία ημέρα, η αιγυπτιακή αστυνομία απάντησε με σφαίρες και δακρυγόνα, ενώ τεθωρακισμένα του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας. «Φύγε, φύγε» και «ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς» είναι τα συνθήματα που ακούγονται.



Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο Κοινοβούλιο και σε κυβερνητικά κτήρια, ενώ σύννεφα καπνού εξακολουθούν να καλύπτουν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος που πυρπολήθηκαν την Παρασκευή.

Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: