Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Διπλάσια διαρροή, διπλό ψέμα της ΒΡ .Πολύ μεγαλύτερη είναι τελικώς η ποσότητα πετρελαίου που χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού, διαπιστώνει ανεξάρτητη επιτροπή

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα μπροστά στην καταστροφή που προκάλεσε η BP.
Photograph: Larry Downing/Reuters
 Όλο και πιο εφιαλτικό γίνεται το σκηνικό της καταστροφής από τη διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Η ανεξάρτητη επιτροπή που συστήθηκε από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε χθες στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα που μολύνει καθημερινά τη θάλασσα είναι διπλάσια από αυτήν που ανακοίνωνε επισήμως η ΒΡ. Οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι κάθε 8-10 ημέρες διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού ποσότητα πετρελαίου ίση με αυτήν ενός «Εxxon Valdez», του τάνκερ που είχε προκαλέσει τη μεγάλη κηλίδα το 1989 στην Αλάσκα. 

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, περί τις 25.000- 30.000 βαρέλια πετρελαίου διαρρέουν καθημερινώς στη θάλασσα. Η εκτίμηση της ΒΡ ήταν κατά πολύ μικρότερη, 12.000- 19.000 βαρέλια ημερησίως. 


Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν την ώρα που κλιμακώνεται η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ ΒΡ και Λευκού Οίκου, με τον πρόεδρο 
Μπαράκ Ομπάμα να ζητεί συνάντηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής εταιρείας την ερχόμενη εβδομάδα. Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές εντείνουν εξάλλου τις πιέσεις ώστε να μην πληρώσει η ΒΡ μερίσματα προς τους μετόχους προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις για την κατα στροφή. Μάλιστα η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να συναινέσει στο αίτημα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τόνι Χέιγουορντ στη «Wall Street Journal». Η διεύθυνση της εταιρείας είναι πιθανόν να αποφασίσει να μην καταβληθούν μερίσματα για το δεύτερο τρίμηνο ή να μετατεθεί χρονικά η καταβολή με την πραγματοποίηση προσωρινής καταβολής. « Μελετούμε όλα τα ενδεχόμενα ως προς τα μερίσματα. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη» δήλωσε ο πανταχόθεν βαλλόμενος κ. Χέιγουορντ.

Δύο αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν επίσης από τον κ. Χέιγουορντ να μην καταβάλει μερίσματα όσο δεν έχει υπολογισθεί το κόστος από τη ζημιά της πετρελαιοκηλίδας. Η μετοχή της ΒΡ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου κάποια στιγμή έχασε ακόμη και το 50% της αξίας της. Οι επενδυτές φοβούνται όλο και περισσότερο ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας θα υποχρεωθεί να διακόψει τις πληρωμές μερισμάτων και ανησυχούν σοβαρά για τις οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής, που είναι πιθανόν να μετρηθούν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δηλώνει και να επιμένει ότι η εταιρεία πετρελαιοειδών πρέπει να αποζημιώσει πλήρως όλους τους πληγέντες από τη ρύπανση, οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δυνατότητά της να αντεπεξέλθει. Πρόκειται για πολλές χιλιάδες κατοίκους και επιχειρηματίες στις τέσσερις παραθαλάσσιες Πολιτείες του Κόλπου του Μεξικού, αλλά και για εργαζομένους στον κλάδο που έμειναν άνεργοι όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ «πάγωσε» τις άδειες για υπεράκτιες αντλήσεις.

Χθες η ΒΡ ανακοίνωσε ότι η καταστροφή τής έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,5 δισ. δολάρια, αλλά επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί το τελικό κόστος.
Το Μεξικό φοβάται τα... ρεύματα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥΣοβαρές ανησυχίες εκφράζει και το Μεξικό, αφού ως τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει φτάσει στις ακτές του το πετρέλαιο από την κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή της ΒΡ στον Κόλπο. Ηδη η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει τους νομικούς τρόπους που θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να διεκδικήσει από την εταιρεία αποζημιώσεις για την τυχόν περιβαλλοντική καταστροφή που θα υποστεί. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Χουάν Ελβίρα δήλωσε ότι το Μεξικό προσπαθεί να αποθηκεύσει δίχτυα και άλλον εξοπλισμό συγκράτησης του πετρελαίου, κάτι πολύ δύσκολο αφού οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει τις περισσότερες διαθέσιμες ποσότητες για να προστατεύσουν τις δικές τους ακτές. Το πετρέλαιο αναμένεται να κινηθεί προς το Μεξικό μετά την αλλαγή της κατεύθυνσης των θαλάσσιων ρευμάτων, τον Οκτώβριο. 

 ΠΗΓΗ:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: