Στις 4 Μαϊου η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βολιβίας (Central Obrera Boliviana) προχώρησε σε πανεθνική απεργία με αίτημα αύξηση μισθών. Η κυβέρνηση πρότεινε 5% σε όλους τους τομείς ενώ η Συνομοσπονδία Εργαζομένων ζητούσε πολύ μεγαλύτερες για να αντισταθμιστεί η μεγάλη άνοδος στις τιμές των τροφίμων.
Στις κινητοποιήσεις εκτός από βιομηχανικοί εργάτες και ανθρακωρύχοι, συμμετείχαν δάσκαλοι και εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία. Αρκετοί από τους εργάτες προχώρησαν και σε απεργία πείνας για πάνω από μια εβδομάδα. Προάγγελος των κινητοποιήσεων αυτών υπήρξαν οι πορείες και συγκρούσεις της Πρωτομαγιάς στη χώρα.
Ακολούθησαν διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία όλη την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δύο, τραυματίστηκαν 30 και συνελήφθησαν 15 διαδηλωτές (όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το Υπουργείο Εργασίας).
Πρόκειται για τη πρώτη σειρά μεγάλων κινητοποιήσεων των εργαζόμενων από το 2006 που πρωτοεκλέχτηκε ο Μοράλες. Οι Βολιβιανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ως υποκινητές. Ο Μοράλες δήλωσε: "Αυτός ο πρόεδρος δεν θα πάρει ποτέ αντεργατικά μέτρα αλλά οι εργάτες πρέπει να είναι λογικοί (sic) για το καλό της χώρας" και πως ακόμη "κάποιοι τομείς (εργασία) έχουν διαβρωθεί από τη δεξιά η οποία θέλει να σπείρει τη σύγχυση στους εργάτες". Ο Μοράλες ξέχασε να πει ότι και ο ίδιος επέμενε στο 5% αποκλείοντας παραπάνω αυξήσεις στους μισθούς.
5% αυξήσεις στους μισθούς των εργατών στη Βολιβία στη πραγματικότητα σημαίνει μια αύξηση 32 bolivianos το μήνα ή αλλιώς ένα κιλό κρέας! Τα επιχειρήματα των κυβερνητικών της Βολιβίας κατά των αυξήσεων που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι ότι θα θέσουν σε κίνδυνο, αν πραγματοποιηθούν, το συνταξιοδοτικό σύστημα, το πρόγραμμα εκπαίδευσης (με κουπόνια) των φτωχών παιδιών ή τις παροχές προς τις εγκύους γυναίκες! Προσπαθώντας έτσι να διχάσουν το λαό και να δημιουργήσουν αντιθέσεις μεταξύ των εργαζόμενων από τη μια και των άνεργων και χωρικών από την άλλη που εποφελούνται από τις παροχές αυτές. Οι τακτικές αυτές αλλά και δηλώσεις σαν και αυτές του υπουργού Gustavo Torrico "αν δεν έχουν αρκετά χρήματα ας ζήσουν με ψωμί και καφέ", μάλλον είναι χαρακτηριστικές για τη κυβέρνηση του Μοράλες που κατά τα άλλα ορκίζεται στο όνομα του λαού.
Η κυβέρνηση κάτω από τη πίεση των κινητοποιήσεων έχει ξεκινήσει συνομιλίες και ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 56 χρόνια για τους ανθρακωρύχους και στα 58 για τους υπόλοιπους εργαζόμενους από τα 65 που ίσχυε ως τώρα.
Οι εξελιξεις στη Λ. Αμερική, όπως και στη Ν.Α. Ασία ήταν πάντα ραγδαίες. Είναι καθήκον της επαναστατικής αριστεράς να τις παρακολουθεί και να μην "χαρίζει την ήπειρο" σε διάφορα κεντροαριστερά παπαγαλάκια.
*Το κείμενο αυτό στηρίχτηκε σε δημοσιεύματα της Προλεταριακής Σημαίας, του preview.bloomberg.com, του www.americasquarterly.org, του panafricannews.blogspot.com, σε δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων, στα ιστολόγια the commune και news aristerotera και άλλα πολλά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου