Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Μπάλα είναι και γυρίζει



Την Πέμπτη, στο μεγάλο συλλαλητήριο κατά των κυβερνητικών μέτρων κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, πυκνές ομάδες διαδηλωτών όρμησαν προς τη Βουλή με σύνθημα "κάτω οι κλέφτες". Παρ' ότι εντοπίστηκαν θύλακες ακροδεξιών υποκινητών, επρόκειτο για αυθόρμητη κίνηση που ανταποκρίνεται στην οργή των πολιτών και στο αίσθημα εξαπάτησης που νιώθουν, καθώς τα μέτρα για να "ξεφύγει το κράτος από τη χρεωκοπία" ισοδυναμούν με μονόπλευρη χρεωκοπία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. 
Θα πυκνώσουν τέτοιες συμπεριφορές.

Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται έξαρση της αποστασιοποίησης των πολιτών από όλα τα κόμματα. Πρόκειται για τη διάχυση του φαινομένου της "αντι-πολιτικής", που μπορεί να προσλάβει τις πιο αλληλοσυγκρουόμενες μορφές: μηδενισμό, ατομισμό, κυνισμό, ακροδεξιό ριζοσπαστισμό, αλλά και αναζήτηση νέων μορφών συλλογικής έκφρασης στη βάση δημοκρατικών αξιών, ακόμη και εξεγερσιακή διάθεση. Τα κυρίαρχα δυόμισι κόμματα του πολιτικού συστήματος (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ) επιδιώκουν να συμπεριλάβουν στο κάδρο της πολιτικής κρίσης και τις διάφορες εκδοχές της αριστεράς, εκμεταλλευόμενα προβλήματα που προκύπτουν από δικές της ανεπάρκειες, αναχρονισμούς και εμφύλιες αναμετρήσεις.

Υπόβαθρο της "αντι-πολιτικής" τάσης είναι η κρίση του μεταπολιτευτικού κοινωνικού συμβολαίου, δηλαδή η κατάρρευση του ιδιότυπου κοινωνικού κράτους, που είχε και πελατειακές εξαρτήσεις. 
Η οικονομική κρίση ανατρέπει δομές εξουσιών, απειλεί με αφανισμό ακόμη και συμπαγή σύνολα, όπως οι τράπεζες. Η κρίση κάνει φθηνότερες τις αξίες στην Ελλάδα και πιο συμφέρουσες τις εξαγορές...
Στην αλυσίδα της κρίσης, εισήλθε και ο χώρος του επαγγελματικού αθλητισμού. Οι επιχειρηματίες-αφεντικά μετρούν τα χρήματά τους, προχωρούν σε ιδιότυπη "στάση πληρωμών", άλλοι εγκαταλείπουν το σπορ.

Χιλιάδες νέοι φίλαθλοι, οι οποίοι αναγνωρίζονται ψυχή τε και σώματι στη συλλογικότητα των ομάδων τους, γρήγορα θα αισθανθούν την εγκατάλειψη και θα προστεθούν στην εύφλεκτη κοινωνική ύλη που ήδη σχηματίζεται σε ολόκληρο τον κοινωνικό κορμό. Τότε, η "αντι-πολιτική" διάθεση θα αποκτήσει χαρακτήρα κινήματος. Και το σύνθημα "να καεί, να καεί..." θα ισοδυναμεί με εκρήξεις τυφλής βίας, χωρίς στοιχειώδη αξίωση έστω ψευτοϊδεολογικής νομιμοποίησης.
Στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού κυριαρχούν πρόσωπα και συμφέροντα, διαπλεκόμενα με το καταρρέον πολιτικό σύστημα. Βιομήχανοι, τραπεζίτες, σόου-μπίζνεσμεν, καναλάρχες, κομματάρχες και πολιτικοί. Απείκασμα της κρίσης, μικρογραφία των αδιεξόδων. Η ελπίδα είναι ότι στο κέντρο του συστήματος αυτού βρίσκεται η μπάλα που γυρίζει. Αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι παίκτες στην κατάλληλη θέση...

ΠΗΓΗ:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: