Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδία με 159 νεκρούς.Boeing 737 συνετρίβη κατά την προσγείωση του.



india_crash_BoeingΤραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα βρήκαν οι περισσότεροι από τους 160 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος αεροσκάφους τύπου Boeing 737 της Air India, που συνετρίβη τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά την προσγείωσή του στη Μανγκαλόρ της Νότιας Ινδίας.

Συντριβή και πυρκαγιά

Το αεροσκάφος προέρχονταν από το Ντουμπάι και ξέφυγε από το διάδρομο προσγείωσης σε αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Μανγκαλόρ, στο κρατίδιο Καρνατάκα και συνετρίβη, ενώ στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες.
Το αεροσκάφος πάτησε στο διάδρομο προσγείωσης σε φράχτη και στη συνέχεια σε τοίχο του αεροδρομίου. Η τοποθεσία του αεροδρομίου, το οποίο βρίσκεται σε δασώδη έκταση μέσα στους λόφους, έκανε τις προσπάθειες διάσωσης των συνεργείων ακόμη πιο δύσκολες.


Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου έκανε έκκληση στον πληθυσμό της περιοχής να συνεργαστεί και να μην πλησιάζει στο σημείο του δυστυχήματος, το οποίο έχει ήδη κατακλυστεί από εκατοντάδες περίοικους που έσπευσαν από περιέργεια, εμποδίζοντας το έργο των σωστικών συνεργείων.
"Τουλάχιστον πέντε με έξι επιζήσαντες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σοβαρή", δήλωσε ο ο Β.Σ. Ασάρια υπουργός Εσωτερικών του νοτίου κρατιδίου Καρνατάκα. Από την πλευρά της η εταιρεία αναφέρθηκε σε οκτώ επιζώντες. Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV είχε μεταδώσει εικόνες τριών επιζώντων: ενός άνδρα, μίας γυναίκας και ενός παιδιού. 
Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, στην πτήση επέβαιναν εξαμελές πλήρωμα και 160 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 137 ενήλικες, εννέα παιδιά και τέσσερα βρέφη. Όπως έγινε γνωστό, υπέκυψε στο νοσοκομείο, ένα επτάχρονο παιδί, το οποίο συγκαταλεγόταν στους οκτώ επιζήσαντες, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 159.
Οι επιβάτες ήταν κυρίως Ινδοί μετανάστες που εργάζονταν στο Ντουμπάι, ενώ ο πιλότος του αεροσκάφος ήταν Βρετανός σερβικής καταγωγής, ονόματι Ζ. Γκλούσικα, ο οποίος εργαζόταν για την Air India εδώ και δύο χρόνια και φέρεται να ήταν ιδιαίτερα πεπειραμένος.

india_crashplaneΜαρτυρίες

Όπως δήλωσαν επιζώντες:

"Έπεσε πάνω σε κτίρια, αμέσως έπιασε φωτιά και έσπασε σε κομμάτια. Κατά την προσγείωση, το αεροπλάνο εξετράπη της πορεία του και χτύπησε πάνω σε κάτι. Έπιασε φωτιά. Είδαμε ένα άνοιγμα και βγήκαμε από εκεί. Βγήκαμε στη ζούγκλα και φτάσαμε κοντά στις γραμμές τραίνου. Από εκεί μας έφεραν στο νοσοκομείο".
Μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TV9 ο Αμπντουλάχ, ένας από τους επιζήσαντες, τόνισε ότι: "Το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο. Πήδηξα έξω από το αεροπλάνο μόλις έπεσε. Είδα κι άλλους δύο να βγαίνουν. Ακούστηκε ένας θόρυβος σαν να σκάει λάστιχο. Προσπάθησα να βγω από μπροστά, αλλά είδα ότι υπήρχε μεγάλη φωτιά. Γύρισα πίσω και πήδηξα έξω από 'κει".

Ούνερ Φαρούκ (επιζώντας επιβάτης): "άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο τη στιγμή που το αεροσκάφος άγγιξε το έδαφος. Τότε το αεροσκάφος ξέφυγε από την πορεία του και πήγε κατευθείαν πάνω στα δέντρα και η καμπίνα γέμισε καπνό. Παγιδεύτηκα ανάμεσα στα καλώδια, αλλά κατάφερα να βγω. Τα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια μου έχουν καεί".
Το δυστύχημα έγινε στις 4πμ ώρα Ελλάδος και 6.30πμ τοπική ώρα και είναι ένα από τα χειρότερα αεροπορικά δυστυχήματα στην Ινδία τα τελευταία χρόνια. Κατά την ώρα που επιχειρήθηκε η προσγείωση έβρεχε. Ο πιλότος δεν είχε αναφέρει πρόβλημα στο αεροσκάφος.

Πηγές: ΕΡΤ,ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: