Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Κλείνουν εργοστάσια, απολύουν εργαζόμενους και τα ιταλικά ΜΑΤ επί ποδός


Κλείνουν εργοστάσια, απολύουν εργαζόμενους και τα ιταλικά ΜΑΤ επί ποδός.


«Μια ζωή κάνω δουλειές στη μαύρη. Αγαπητή γυναίκα, νοιώθω εξευτελισμένος. Ντρεπόμουν όταν εσύ πήγαινες να δουλέψεις. Αγαπητά παιδιά, μη νευριάζετε τη μαμά. Να τη βοηθάτε...»
Από το γράμμα του Τζιοβάνι Βάνο προς την οικογένεια του
πριν αυτοπυρποληθεί στη Νάπολη.







Μετά το Τζιοβάνι Βάνο ήρθε στις αρχές του μήνα η σειρά του 36χρονου Σέρτζιο Μάρα. Αυτοπυρπολήθηκε και αυτός. Η εταιρεία που δούλευε στη Μπέργκαμο οδηγήθηκε σε πτώχευση πριν από δύο μήνες. Ο Λουίτζι Μπερσάνι, ο γραμματέας της CGIL της Μπέργκαμο έκανε μια απεγνωσμένη έκκληση: «Πρέπει να σκεφτούμε τον κόσμο μας. Δεν πρέπει να μένει μόνος του. Ο θάνατος αυτού του εργαζόμενου αποτελεί ένα μήνυμα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η κατάσταση είναι βαριά και είναι ανεύθυνο να λέει κανείς ότι η κρίση πέρασε πια». 
Λίγες ημέρες αργότερα κοντά Τορίνο απαγχονίστηκε μέσα στις αποθήκες του συνεταιρισμού
 της Tecnodrink που εργαζόταν ο 28χρονος Εμανουέλε Β. Από το άγχος ότι θα χάσει τη δουλειά του.
Οι πρόσφατες αυτοκτονίες εργαζομένων αποδεικνύουν ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Ιταλία οδηγείται σε μια δυναμική απόγνωσης, που ίσως δεν μπορεί να καλυφθεί πλέον από την εικονική πραγματικότητα που φτιάχνουν καθημερινά τα κανάλια του Μπερλουσκόνι.


Πολιτική απολύσεων


Η πολιτική αριστερά έχει δεχθεί πλήγματα και έχει εξαφανιστεί από τους μεγάλους κρατικούς θεσμούς, ενώ τα συνδικάτα φαίνεται ότι παίζουν έναν κρυφτοπόλεμο σε κεντρικό επίπεδο με τον Μπερλουσκόνι, συνεχίζοντας να δίνουν στο τοπικό επίπεδο τη μάχη της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. 
Στην Italtel, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού για τις τηλεπικοινωνίες, σχεδιάζονται δραστικές περικοπές προσωπικού και οι εργαζόμενοι αντιδρούν. 
Η Alcatel Lucent, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού για εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας στον κόσμο, ετοιμάζεται να κλείσει εγκαταστάσεις και να απολύσει μεγάλο τμήμα του προσωπικού της στην Ιταλία.
Στις εγκαταστάσεις της Alcatel Lucent στην περιφέρεια της Νάπολης τρεις εργαζόμενοι κλείστηκαν στο εργοστάσιο και απειλούν ότι θα αυτοπυρποληθούν από απόγνωση. Είναι η δεύτερη φορά από το Σεπτέμβριο που συμβαίνει αυτό. Τότε κάθισαν επτά ημέρες. Όταν έφθασε η αστυνομία ένας εργαζόμενος έριξε στα ρούχα του εύφλεκτο υγρό και έβγαλε έναν αναπτήρα. Αμέσως άρχισαν οι διαπραγματεύσεις.


Η κρίση στη Ρώμη


Η κρίση έφθασε και στο Δήμο της Ρώμης. Ο νεοφασίστας δήμαρχός της, Τζιάνι Αλεμάνο, έβαλε ήδη στο στόχαστρο την Acea, την εταιρεία ύδατος που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο και η οποία ελέγχει το δίκτυο ύδατος της περιφέρειας της Ρώμης και το μεγαλύτερο δίκτυο ύδατος των περιφερειών Φλωρεντίας, της Νάπολης και της Περούτζιας.
Η CGIL κατάγγειλε ότι ο Αλεμάνο «θέλει να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία χωρίς καμία εγγύηση για τους εργαζομένους και με συνθήκες απόλυτων προνομίων για τους αγοραστές». 
Οι εργαζόμενοι της Acea και της Eutelia διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά. Έλαβαν όμως και δυναμική απάντηση: τα ΜΑΤ τους ξυλοφόρτωσαν άγρια και κυνήγησαν μέσα στους δρόμους και τα καφέ της Ρώμης κάθε «ύποπτο».
Την ίδια στιγμή στη Ρώμη συγκεντρώθηκαν οι αντιπροσωπείες των εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της Alcoa, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρεία αλουμινίου, που ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τις εγκαταστάσεις της στη Σαρδηνία και θα μειώσει το προσωπικό της στις υπόλοιπες. Στο Κάλιαρι την προηγούμενη εβδομάδα 50.000 άτομα πραγματοποίησαν μια από της μεγαλύτερης εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ιστορία του νησιού. 
Στο Καρναβάλι της Βενετίας συμμετέχουν με το στιλ της ταινίας «Full Monty» οι εργάτες από τις εγκαταστάσεις της Alcoa στην περιοχή. Μαζί τους ήταν και ο φιλόσοφος και πρώην δήμαρχος της Βενετίας Μάσιμο Κατσιάρι και όλη η αριστερά. Για την περιφέρεια της συντηρητικής Βενετίας οι εγκαταστάσεις της GlaxoSmithKline, της SpeedLine, της San Benedetto, της Aprilia και της Merloni αποτελούν παρελθόν, ενώ η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Όλοι κλείνουν. Οι περισσότεροι όμως μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ασία. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και η αντιδραστική και ρατσιστική Λέγκα του Βορρά κατεβάζει τις σημαίες της και συμμετέχει στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων της Alcoa.
Η Fiat από την πλευρά της ετοιμάζεται να κλείσει το εργοστάσιό της στη Σικελία, ενώ έκανε μια συμφωνία με τη ρωσική Sollers για να κατασκευάζει 500.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία, σχεδόν όσα παράγει στην Ιταλία. Το βιομηχανικό σχέδιο της Fiat είναι απλό: κλείνουμε τα εργοστάσια ή τα πουλάμε σε άλλους. Όχι βέβαια για να φτιάχνουν αυτοκίνητα, αλλά οτιδήποτε, ακόμη και ως αποθήκες της ΙΚΕΑ!
Οι εργαζόμενοι της Fiat στη Σικελία βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, που φαίνεται πως τροφοδοτεί και τα αντανακλαστικά των εργαζομένων σε μια γνωστή θυγατρική της Fiat, την Alfa Romeo του Μιλάνου. Από τις έξι το πρωί και για πολλές ώρες οι εργαζόμενοι της Alfa Romeo μπλόκαραν τους δρόμους γύρω από το εργοστάσιο. Διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταφορά τμημάτων του εργοστασίου στο Τορίνο και για τις απολύσεις δύο συνδικαλιστών της εταιρείας διαχείρισης της εισόδου. Μαζί τους βρέθηκε και ο επικεφαλής της Επανίδρυσης στην επαρχία του Μιλάνου και οι ισχυρές Επιτροπές Βάσης του εργοστασίου, στις οποίες μετέχουν τα περισσότερα στελέχη της αριστεράς. Η Fiat θέλει να κλείσει και τη Maserati στη Μόντενα. Στην καρδιά «της κόκκινης Ιταλίας» η συμμετοχή στην απεργία έφθασε στο 90%.


Επίθεση και σε εφημερίδες


Η αριστερή CGIL συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις, κρατώντας προς το παρόν ένα σχετικά χαμηλό προφίλ για να μην γενικεύσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, γνωρίζοντας προφανώς ότι η μεγάλη σύγκρουση για τις περικοπές θα είναι αναπόφευκτη. Πηγαίνοντας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Καβαλιέρε Μπερλουσκόνι πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι για το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και ειδικά γύρω από την Ιταλία. 
«Οι συντάξεις βαραίνουν πολύ στον προϋπολογισμό», αναφώνησε στις Βρυξέλλες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε έστειλε το απειλητικό του μήνυμα: «Στη Σύνοδο Κορυφής έθεσα το πρόβλημα του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης… Οι συντάξεις βαραίνουν διαρκώς και περισσότερο στους προϋπολογισμούς όλων των χωρών». Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Καβαλιέρε προχώρησε στην ψήφιση στη Βουλή ενός πολυνομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ τον οικονομικό αποκεφαλισμό τουλάχιστον 100 εφημερίδων και περιοδικών συνεταιρισμών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κομματικών και πολιτικών οργανώσεων και συλλόγων, μεταξύ των οποίων το «Μανιφέστο», η «Λιμπερατσιόνε», η «Ουνιτά», η καθολική εφημερίδα «Αβενίρε», η καθημερινή εφημερίδα της Λέγκας του Βορρά και αυτή της πρώην Εθνικής Συμμαχίας.

ΠΗΓΗ:www.epohi.gr-του 
Αργύρη Παναγόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: