Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Γάλλοι στρατιώτες «πειραματόζωα» σε πυρηνικές δοκιμές

Γάλλοι στρατιώτες εκτέθηκαν εσκεμμένα σε πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε στην Αλγερία τη δεκαετία του '60 η τότε γαλλική κυβέρνηση, αποκαλύπτει η εφημερίδα Λε Παριζιέν επικαλούμενη απόρρητη έκθεση του στρατού.
 
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα οι στρατιώτες εκτέθηκαν σε αυτές προκειμένου "να μελετηθούν οι επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων στον άνθρωπο".
Η εφημερίδα Λε Παριζιέν,δημοσιεύει αποσπάσματα αποσπάσματα απόρρητης έκθεσης του 1998, η οποία συντάχθηκε μετά την εγκατάλειψη των δοκιμών.
Σύμφωνα με ένα απόσπασμα που δημοσιεύει,αφορά τη δοκιμή της 25ης Απριλίου 1961, όπου "επρόκειτο να μελετηθούν οι ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις του ατομικού όπλου στον άνθρωπο, ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωματική προετοιμασία και την ηθική διαμόρφωση του σύγχρονου μαχητή".
Όταν ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, ο γάλλος υπουργός Αμύνης Ερβέ Μορέν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την έκθεση.
Σημειώνεται ότι ανάλογες καταγγελίες, για Αμερικανούς στρατιώτες, ερευνήθηκαν τη δεκαετία του '90 επί κυβερνήσεως Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ.
Η Γαλλία έχει πραγματοποιήσει 210 δοκιμές, ξεκινώντας από τη Σαχάρα το 1960 και τελειώνοντας στη γαλλική Πολυνησία το 1996. 

Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: