Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ. Ανυπολόγιστες ζημιές και αναβολή των εκλογών επ' αόριστον. Έγινε γνωστή η προκλητική απόφαση του ανώτατου ελβετικού δικαστηρίου να δώσει 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην πρώην δικτατορική οικογένεια.


Οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου θα ξεπεράσουν τους 200.000- χωρίς να υπολογίζονται ακόμα όσοι βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων ή αυτοί που θάφτηκαν από τους οικείους τους - δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν Μαξ Μπελερίβ μιλώντας στους γερουσιαστές της χώρας. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν πάνω από 190.000 άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί, ένας μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών και πάνω από τρεισήμισι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δεχθεί τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού. Η δύσκολη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το σεισμό οδήγησε την Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή να ανακοινώσει την αναβολή επ' αόριστον των γενικών εκλογών και των εκλογών για τη Γερουσία που προβλέπονταν να διεξαχθούν στις 28 Φλεβάρη και στις 3 Μάρτη για την ανάδειξη των 99 εδρών του Κοινοβουλίου και των 11 της Γερουσίας.
Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού έρχονται τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, με τους κατοίκους να κατηγορούν τόσο τον ίδιο όσο και την κυβέρνηση για ανικανότητα και συνενοχή για την κατοχή της χώρας τους από τον αμερικανικό στρατό.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία δικηγόρου η ανάκριση των 10 Αμερικανών από την Εκκλησία των Βαπτιστών των ΗΠΑ, που επιχείρησαν να βγάλουν παράνομα από την Αϊτή 33 παιδιά. Ο δικαστής αναμένεται να δώσει αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει τη συνέχεια. Σημειώνεται πάντως πως σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια μετά από μια φυσική καταστροφή ώστε να ξεκινήσει κανείς μια διαδικασία υιοθεσίας, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανεύρεση τυχόν μελών της οικογένειας.
Η περίοδος των βροχοπτώσεων που ξεκινά το Μάρτη στην Αϊτή θα επιφέρει ακόμα περισσότερα δεινά για το λαό της Αϊτής και τους πάνω από ένα εκατομμύριο αστέγους. Ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς, οι υγειονομικές συνθήκες θα χειροτερέψουν και θα κάνουν την εμφάνισή τους μεταδοτικές ασθένειες όπως είναι ο τύφος, η ιλαρά και ο δάγκειος πυρετός.
Τέλος, χτες έγινε γνωστή η προκλητική απόφασή λίγες μόλις ώρες πριν το σεισμό, τουΟμοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας, που έκρινε πως τα τουλάχιστον 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας και προηγούμενα είχαν δοθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα θα πρέπει να επιστραφούν στην οικογένεια του πρώην δικτάτορα της Αϊτής «Μπέιμπι Ντοκ» Ντιβαλιέ... εκλεκτό σύμμαχο των Αμερικάνων, Γάλλων και Καναδών ιμπεριαλιστών που για δεκαετίες ξεζούμιζε τον αϊτινό λαό.
Ο λαός προσπαθεί μέσα σε δύσκολες συνθήκες να επιβιώσει.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: