Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΧΙΛΗΣ : Καταγγέλλει αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις


Κ.Κ.ΧΙΛΗΣ
Ως μια «αντιδημοκρατική, άδικη και εκτός τόπου και χρόνου ενέργεια», χαρακτηρίζει το ΚΚ Χιλής την ανακοίνωση της Εκλογικής Υπηρεσίας ότι θα «θέσει εκτός νόμου τα μισά κόμματα που πήραν μέρος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην χώρα, ανάμεσά τους και το ΚΚ». Το «αιτιολογικό» της υπηρεσίας αυτής είναι ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, που προβλέπει ο νόμος (πρόκειται για νόμο της εποχής της δικτατορίας του Πινοτσέτ) που «αφαιρεί τη νομιμότητα από όποιο κόμμα πάρει λιγότερο από 5% στις εθνικές εκλογές ή σε τρεις περιφέρειες ή δεν εκλέξει τουλάχιστον 4 βουλευτές».
Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΚ Χιλής και εκλεγμένος βουλευτής στις εκλογές στις 13 Δεκέμβρη του 2009 (το ΚΚ εξέλεξε 3 βουλευτές), Γκιγιέρμο Τέιγερ, σε δήλωσή του : «Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία. Βρισκόμαστε απέναντι σε ένα σύστημα που ευνοεί τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία, πράγμα που δεν μπορεί παρά να καταδικαστεί, όπως και το γεγονός ότι αφήνει τις λεγόμενες μειοψηφικές δυνάμεις στην ουσία, χωρίς δικαιώματα και δεν εγγυάται την παρουσία και συμμετοχή σε ένα υποτίθεται δημοκρατικό κοινοβούλιο. Ηταν και είναι πρακτικά αδύνατο το ΚΚ να πιάσει το 5% σε εθνική κλίμακα για το λόγο ότι συμμετείχε στη συμμαχία «Μαζί μπορούμε περισσότερα». Αν υπολογίσουμε τον μέσο όρο σε αυτές τις περιφέρειες όπου είχαμε υποψηφίους πήραμε πάνω από 26% και αυτό αποδεικνύει το άτοπο της συγκεκριμένης ρύθμισης». Και προσθέτει: «Πρέπει το Κοινοβούλιο να αλλάξει το νόμο, ώστε όλα τα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές να είναι αυτόματα νόμιμα και να μη χρειάζεται να περάσουν ξανά από τη διαδικασία εγγραφής με υποβολή υπογραφών στο Πρωτοδικείο. Θεωρούμε ότι το επόμενο κοινοβούλιο πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει να αλλάξει αυτή η αντιδημοκρατική κατάσταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα είναι αναλογικός και δεν θα αποκλείει».
Στις εκλογές στο β' γύρο στις 17 Γενάρη, εκλέχτηκε πρόεδρος της Χιλής, ο υποψήφιος της «Συμμαχίας για τη Χιλή» Σεμπαστιάν Πινιέρα, μεγιστάνας των ΜΜΕ με 51,61% των ψήφων, έναντι του πρώην Προέδρου υποψήφιου της «Συμφωνίας Κομμάτων για τη Δημοκρατία» (Concertaciοn de Partidos por la Democracia) - συνεργασία σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών - Εντουάρδο Φρέι, ο οποίος έλαβε ποσοστό 48,38% και στήριζαν και η συμμαχία «Μαζί μπορούμε περισσότερα» που συμμετέχει και το ΚΚ Χιλής (ο υποψήφιος της συμμαχίας Χόρχε Αράτε είχε πάρει στον πρώτο γύρο 6,2%) και άλλος ένας σοσιαλδημοκρατικός συνδυασμός υπό τον Μάρκος Ομινάμι (στον πρώτο γύρο πήρε 20,6%).

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: