Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

ΙΡΑΝ- Η σύγχυση εντείνει την ένταση


Φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην Τεχεράνη,31/12/09


Εξαιρετικά τεταμένα παρέμεναν και χτες τα πνεύματα στο Ιράν, μία ημέρα μετά τις μεγάλες φιλοκαθεστωτικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις, με την παρότρυνση και την πρακτική υποστήριξη των αρχών. Η έντονη φιλολογία και η σύγχυση ως προς το πού βρίσκονται οι δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας όξυναν περαιτέρω την ένταση.

Επισήμως, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων υποστήριζε ότι «εγκατέλειψαν την Τεχεράνη για να προφυλαχθούν από την οργή του πλήθους» και σε επόμενο τηλεγράφημα διευκρίνιζε ότι αυτό έγινε «υπό την προστασία των Φρουρών της Επανάστασης». Συγγενείς των Μεχντί Καρουμπί και Μιχ Χοσεΐν Μουσαβί επέμεναν ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται στην Τεχεράνη.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, από την πλευρά του, σε μια σύντομη δήλωση, παραδέχτηκε ότι «για ορισμένους λόγους είναι γεγονός ότι χάσαμε μερίδα υποστηρικτών μας μετά τις εκλογές του Ιουνίου». Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, όμως, όπως και άλλα σημαίνοντα στελέχη της ιρανικής ηγεσίας επέμειναν ότι οι διαδηλώσεις γίνονται από μια «μικρή μειοψηφία». Προς το παρόν στο κενό φαίνεται να πέφτει η εξισορροπητική παρότρυνση του προέδρου της Βουλής, Λαριτζάνι, που ζήτησε να διαχωριστεί η «αντιπολίτευση» από όσους «στρέφονται κατά της Ισλαμικής Επανάστασης».

Την ατμόσφαιρα ηλέκτρισε περαιτέρω η δήλωση του αρχηγού της ιρανικής αστυνομίας ότι θα «συνθλιβούν» οι διαδηλωτές, καθώς μέχρι στιγμής έχει επιδειχτεί «επιείκια». Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές παρέδωσαν, υπό άκρα μυστικότητα, τις σορούς των νεκρών από τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στις οικογένειές τους. Οι κηδείες έγιναν υπό άκρα μυστικότητα και γνωστοποιήθηκαν αργότερα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις σκηνές βαρβαρότητας που μεταδόθηκαν από ιστοσελίδες που πρόσκεινται στη «μεταρρυθμιστική» πτέρυγα και έδειχναν αστυνομικούς να επιτίθενται με τα αυτοκίνητά τους κατά ομάδων διαδηλωτών. Οπως επίσης αρνήθηκε να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων.

Το σίγουρο είναι ότι η δικαιολογημένη οργή για την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα βρήκε έκφραση στους δρόμους των ιρανικών πόλεων, παρά την καταστολή.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: