Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΕ -ΟΤΑ: Η ΠΑΣΚΕ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Στο 39ο καταστατικό και το 40ο ενδιάμεσο (για το πρόγραμμα δράσης) συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, που έγινε στην Αθήνα, στις 6, 7 Δεκέμβρη, η ΠΑΣΚΕ απέδειξε ξεκάθαρα με ποιόν είναι, τι θέλει μέσα στα συνδικαλιστικά όργανα, που θέλει να οδηγήσει τον συνδικαλισμό. Με απόλυτη ευθύνη της ΠΑΣΚΕ δεν τροποποιήθηκε το καταστατικό ώστε να καλυφθούν συνδικαλιστικά οι συμβασιούχοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ενώ υπήρχε κοινή πρόταση για την εγγραφή όλων των συμβασιούχων, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, σε όλα τα επίπεδα, για πρώτη φορά, από όλες τις παρατάξεις που αναφέρονται στην αριστερά (ΔΑΣ, ΑΣΚ, Αγωνιστικών Κινήσεων-Συσπειρώσεων, Ταξικής Πορείας), η ΠΑΣΚΕ τοποθετήθηκε ως εξής: «Στην αντιμετώπιση της πρότασης για την εγγραφή όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή θέσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Είναι αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά και υπό καθεστώς “ομηρίας” που προσλαμβάνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και που πολύ πιθανόν μετά από δύο, τέσσερις ή οκτώ μήνες να μην εργάζονται καν στο χώρο της ΤΑ, να διαμορφώνουν συνδικαλιστικές πλειοψηφίες για το σύνολο των εργαζομένων και με ορίζοντα τριετίας, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο για το συνδικαλιστικό κίνημα ……».
Η ΔΑΚΕ που είχε πρόταση να εγγράφονται μόνον όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στο τέλος ψήφισε την κοινή πρόταση. Είχε βέβαια και αυτή τους λόγους της, αφού πριν λίγες μέρες, στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, έχασε τέσσερις έδρες. Κάτι ελπίζει, σίγουρα όχι την κινητοποίηση των συμβασιούχων για την μονιμοποίηση, ούτε θέλει να οργανώσει τους αγώνες τους…
Σε μια περίοδο που η τρόικα απαιτεί απολύσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τόνους υπόσχεται απολύσεις, ο Καλλικράτης ετοιμάζεται να εφαρμοσθεί, για να υλοποιηθεί το μνημόνιο, ενώ θα έπρεπε να αναπτυχθούν αγώνες για να μην απολυθεί κανείς, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας συμβασιούχου ή μόνιμου, αγώνες μαζικοί για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η ΠΑΣΚΕ βασισμένη στην απόλυτη πλειοψηφία, μπλοκάρισε την τροποποίηση του καταστατικού. Η πρόταση για την εγγραφή των συμβασιούχων πήρε την πλειοψηφία των παρόντων (173 έναντι 140), αλλά με βάση το καταστατικό χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία των νομιμοποιηθέντων συνέδρων και όχι των παρόντων.
Τρέμει η ΠΑΣΚΕ τις αντιδράσεις του κόσμου της δουλειάς.
Ο πανικός βέβαια της ΠΑΣΚΕ άρχισε πριν την ψηφοφορία, όταν έβλεπε αντιπροσώπους που της είχαν δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο προηγούμενο συνέδριο ενάμισι χρόνο πριν, να διαφοροποιούνται στο θέμα των συμβασιούχων, όταν είδε ότι δεν μπορεί να ελέγξει αυτούς που καταγράφει ως αντιπροσώπους της.
Όπως πιάνει πανικός το ΠΑΣΟΚ,  όταν βλέπει τους εργαζόμενους να αντιδρούν μαζικά στις αντιλαϊκές τους πολιτικές και ορμούν με τις δυνάμεις καταστολής, ραντίζοντας, δέρνοντας, συλλαμβάνοντας και τρομοκρατώντας όποιον βλέπουν μπροστά τους, το ίδιο παθαίνει και η ΠΑΣΚΕ και πηδάνε οι εκπρόσωποί της πάνω από τα έδρανα σε διαφωνούντες συνέδρους, για να βάζουν μυαλό όσοι αντιδρούν και αυτοί που διαφοροποιούνται.
Κάτι φοβούνται…
Φοβούνται τις διεργασίες στις συνειδήσεις των εργαζόμενων, στην καθημερινότητα που ζουν, αφού οι περισσότεροι αντιπρόσωποι είναι μέλη ΔΣ συλλόγων, έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους στους δήμους τους, εισπράττουν την οργή τους και εκλέγονται άλλες φορές με ενιαία ψηφοδέλτια, δήθεν ανεξάρτητα, δήθεν πλατιά, χωρίς να έχουν καμιά ουσιαστική σχέση με την ΠΑΣΚΕ καταγράφονται σε αυτήν και χρησιμοποιούνται με διάφορα τερτίπια στον καθορισμό των συσχετισμών.
Αν πάρουμε υπ’ όψη και το γεγονός ότι αυτοί οι αντιπρόσωποι εκλέχτηκαν πριν τρία ή τέσσερα χρόνια, την προ μνημονίου εποχή, πριν από τις εκλογές, τότε που το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση, διαμαρτυρόταν για τους χαμηλούς μισθούς και  έταζε λαγούς με πετραχήλια, σίγουρα επέδρασε στις συνειδήσεις αυτών των αντιπροσώπων, το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση του μνημονίου και του ΔΝΤ, που γύρισε τους εργαζόμενους στο 1880.
Φοβάται τους συμβασιούχους, για αυτό αρνείται την εγγραφή τους η ΠΑΣΚΕ, φοβάται ότι οι περισσότεροι αντιπρόσωποι που είναι σε συλλόγους και έχουν επαφή με τους εργαζόμενους δεν θα είναι στα ψηφοδέλτιά της και δεν θα καταγράφονται στην δύναμή της.
Φοβάται και ψάχνει τρόπο να κρατηθεί, γιατί την χρειάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική, αφού ξέρουν ότι η οργή του κόσμου περισσεύει.
Έτσι για δεύτερη φορά απέκλεισαν τους αντιπροσώπους συλλόγων που στις εκλογές ψήφισαν για όλα τα όργανα και οι συμβασιούχοι, των δήμων Ηλιούπολης, Πετρούπολης και Ιωαννίνων, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία την μη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων.
Έτσι έληξε το καταστατικό συνέδριο χωρίς καμιά τροποποίηση του καταστατικού, όπως και για πρώτη φορά το ενδιάμεσο, χωρίς πρόγραμμα δράσης. Αυτό βέβαια μπορεί και να βολεύει στις εποχές που έρχονται, δεν έχουν καμιά δέσμευση.
Σχόλιο 1
Και μην ξεχαστεί ο χορηγός! Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Ραγκούσης που πρέπει να κόψουν επιδόματα, πρέπει να απολύσουν και δεν έχουν να πληρώσουν τους συμβασιούχους, επειδή ελέγχονται, για το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ έδωσε 140000 Ευρώ! Η ΚΕΔΚΕ ήταν χορηγός των γευμάτων στο ξενοδοχείο IMPERIAL! Τι θέλει ο εργοδότης όταν κάνει τέτοια δώρα τις παραμονές της εφαρμογής του Καλλικράτη; Και καλά οι παρατάξεις του κυβερνητικού- κρατικού συνδικαλισμού, γιατί η αριστερά της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν το κατήγγειλε στο συνέδριο, γιατί δεν διαφοροποιήθηκε; Αυτόν τον ταξικό και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό θέλουν η ΔΑΣ, η ΑΣΚ και οι Παρεμβάσεις! Αυτός είναι ο κρατικός συνδικαλισμός και η μη αποκάλυψη δημιουργεί ανησυχίες στους εργαζόμενους.
Σχόλιο 2
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου συνέπεσε με τις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου.  Τέθηκε θέμα από τις παρατάξεις ΑΣΚ, Παρεμβάσεις και Ταξική Πορεία για διακοπή των εργασιών και συμμετοχής στην διαδήλωση, ενώ η ΔΑΣ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει στις 12 που αρχίζει η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, χωρίς την συμμετοχή στην διαδήλωση. Ο Πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ), στο ίδιο πνεύμα με τα αστυνομικά δελτία είπε: «Προτείνουμε να συνεχίσουμε τις εργασίες με μια μικρή διακοπή στις 12, όπου θα βγάλουμε ένα ψήφισμα για τον θάνατο του Γρηγορόπουλου», τον θάνατο ούτε την δολοφονία! Στο ίδιο πνεύμα και η ΔΑΚΕ. Τελικά περίπου 50 σύνεδροι προχώρησαν με πορεία και συμμετείχαν στην διαδήλωση με το μπλοκ των μαθητών.

Τασούλα Γκενίδου 
αντιπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος της Ταξικής Πορείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: