Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Λάβρος ο Τσίπρας κατά της κυβέρνησης-Ζητά δημοψήφισμα για το μνημόνιο

 

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να συναινέσει σε δημιουργία μόνιμου μηχανισμού τιμωρίας των χωρών, που θα θέτει τις κοινωνίες σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δε περισσότερο, δεν δικαιούται να συναινέσει στη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό το μηχανισμό, θέση που αποτελεί προϋπόθεση της Γερμανικής πλευράς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε παράλληλα τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση για: «έλλειμμα διαπραγματευτικής ικανότητας» σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικής και δημοκρατίας. «Ο κ. Παπανδρέου πάει στις Βρυξέλλες δίχως πυξίδα, δίχως στόχο στη πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε δημοψήφισμα γιατί, όπως είπε, μόνο αυτό μπορεί να ανατρέψει την καταστροφική πορεία.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε χθες στη γερμανική Βουλή για να ενημερωθεί από την κ. Μέρκελ για την στάση που θα κρατήσει η Γερμανία στην Σύνοδο Κορυφής, «καυτηριάζοντας» στην συνέχεια τη στάση του πρωθυπουργού στο ίδιο θέμα. «Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Ότι ξέρουμε, το γνωρίζουμε μόνο από τα όσα απάντησε σε έξι λεπτά στη Βουλή κατά τη διάρκεια της απάντησής του στην ερώτηση που του έθεσα τη περασμένη βδομάδα για να μας πει τις θέσεις του».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις αντιρρήσεις του ως προς τις προϋποθέσεις που θέτει η γερμανική πλευρά, χαρακτηρίζοντας τον μηχανισμό: «μηχανισμό τιμωρίας για τις χώρες εκείνες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας». Και εξήγησε ότι αυτό «θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος δανεισμού για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μιας και ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα δημιουργεί υψηλό ρίσκο για όσους θα θέλουν να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα των χωρών που βρίσκονται στη ζώνη του υψηλού κινδύνου και οι επενδυτές αυτοί θα τιμωρούν προκαταβολικά τις χώρες αυτές με πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού».

Κατά τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση πρέπει να θέσει στην κρίση της λαϊκής ετυμηγορίας την κύρωση των επικείμενων τροποποιήσεων της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορούν στο μόνιμο μηχανισμό. «Εμείς θεωρούμε ότι μόνο αυτή η στάση, μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να ανατρέψει αυτή την καταστροφική πορεία» είπε και τόνισε ότι: «Ο Πρωθυπουργός οφείλει να μεταφέρει στην κ. Μέρκελ τα θέλω του ελληνικού λαού που δοκιμάζεται και όχι, κατόπιν εορτής, να μεταφέρει στον ελληνικό λαό τα θέλω της κ. Μέρκελ που δοκιμάζει τις αντοχές μας. Να κάνει δημοψήφισμα, γιατί ο λαός έχει δικαίωμα να διαμορφώσει το μέλλον εκφράζοντας τη βούλησή του»

Στη συνέχεια ανέφερε τις βασικές προτάσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπως αυτές εγκρίθηκαν στο 3ο του συνέδριο πριν δυο εβδομάδες στο Παρίσι, σχετικά με την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκδίδει χρήμα και να αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, να έχει η ΕΕ το δικαίωμα να εκδίδει Ευρωομόλογα, την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης, την κατάργηση της ρήτρας μη διάσωσης του άρθρου 125 της Συνθήκης, την φορολόγηση όλων των κερδοσκοπικών συναλλαγών στην ΕΕ κλπ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό κίνημα και την απαξίωση που γνωρίζει στα μάτια του κόσμου, είπε ότι υπάρχει «κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός» ο οποίος είναι «και κομματικοκρατούμενος» και ότι τον διαμόρφωσαν κυρίως τα δυο κόμματα εξουσίας. Τέλος, χαρακτήρισε «δυσάρεστο γεγονός» την επίθεση που δέχτηκε ο Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι: «ανεξαρτήτως αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τις απόψεις των πολιτικών προσώπων, η άποψή μας είναι ότι δεν κερδίζει κανείς τίποτα μέσα από τη βία. Και όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα αλλά αυτές οι συμπεριφορές γυρνάνε και μπούμερανγκ. Αυτό το περιστατικό θα αξιοποιηθεί προκειμένου να επιμείνουν σε αυτή τη λογική της γενίκευσης του ότι όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο, άρα όπου βρείτε πολιτικό επιτεθείτε. Και δεύτερον, θα προσπαθήσουν κάποιοι να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός δημιουργώντας την εντύπωση ότι όλοι όσοι διαμαρτύρονται και διεκδικούν δεν έχουν στόχο αλλά εκφράζονται με βίαιο τρόπο και μάλιστα στα τυφλά» συμπλήρωσε.

Τέλος έκανε λόγο για «περιστατικά απροσχημάτιστης βίας από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής προς τους διαδηλωτές» σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας επιτίθενται σε διαδηλωτές («δεν αναφέρομαι σε διαδηλωτές που πιθανώς δημιουργούν επεισόδια αλλά σε ειρηνικούς διαδηλωτές» είπε) οδηγώντας έτσι την κατάσταση σε «πολύ επικίνδυνους δρόμους».

«Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία και την καταστολή. Και αυτό είναι η χειρότερη δυνατή συνταγή. Αυτή η πολιτική που είναι κοινωνικά άδικη, έχει τη συντριπτική αντίθεση της κοινωνίας, δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία. Κάνουν τα πράγματα χειρότερα, εκτρέπουν τη δημοκρατία σε δρόμους που πρέπει όλοι με σύνεση να αποφύγουμε και η μεγάλη ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση» τόνισε και κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να εκφράσει την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική στις 22 του μήνα, ημέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: