Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. Στο επίκεντρο ο γονιός και το παιδί

Διήμερες εκδηλώσεις στις 29 και 30 Δεκέμβρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο
MotionTeam
Μια ξεχωριστή πρόταση, φτιαγμένη για παιδιά και γονείς, αποτελεί το διήμερο φεστιβάλ για παιδιά που διοργανώνει η ΚΝΕ στις 29 και 30 Δεκέμβρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Παιχνίδι, θέατρο, κατασκευές, κινηματογράφος, κουκλοθέατρο είναι ανάμεσα στις δραστηριότητες, στις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι μικροί επισκέπτες του φεστιβάλ.
Το διήμερο φεστιβάλ θα είναι και μία σημαντική ευκαιρία για τους γονείς να συζητήσουν, να μοιραστούν τον προβληματισμό τους, να πάρουν απαντήσεις σε απορίες και αγωνίες τους στη σύσκεψη γονέων που προγραμματίζεται την Τετάρτη, στις 17.30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων. Με τη βοήθεια παιδαγωγών και ψυχολόγων, θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το παιδί και τις εξελίξεις που επηρεάζουν το ίδιο και την οικογένειά του.
Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί στους εξής άξονες: Ζητήματα της συμπεριφοράς των παιδιών, πώς οι γονείς θα μάθουν να καταλαβαίνουν το παιδί τους και να το αντιμετωπίζουν με κατανόηση, ποιες είναι οι επιπτώσεις της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης στον ψυχισμό των παιδιών, τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά. Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στο σχολείο όπου διαμορφώνονται συμπεριφορές και αντιλήψεις, οι αλλαγές που προωθούνται στην προσχολική αγωγή και ποιον τελικά αυτές εξυπηρετούν, ποια είναι η πρόταση των κομμουνιστών. Στόχος των διοργανωτών είναι να δοθεί ο λόγος κυρίως στους γονείς, οι οποίοι πλήττονται από την επίθεση που εξαπολύεται στα λαϊκά στρώματα.
Πρωτότυπες δραστηριότητες

MotionTeam
«Βάλαμε όλη μας τη φαντασία... για να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά τη λαϊκή παράδοση, να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, να αναπτύξουν τη φαντασία τους μέσα από εργαστήρια κατασκευών, να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες! Με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο ετοιμάζουμε ένα διαφορετικό διήμερο», σημειώνει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της προς τους γονείς με το οποίο απευθύνεται μέσα από εξορμήσεις αυτές τις μέρες.
Ιδιαίτερη θέση σε αυτήν την προσπάθεια έχουν τα εργαστήρια και οι δραστηριότητες που θα γίνουν με την καθοδήγηση νέων παιδαγωγών. Κατασκευές με διάφορα υλικά, από χρυσόσκονη, χαρτί και πηλό, μέχρι κουμπιά και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να δώσουν σχήμα στη φαντασία τους. Πρόκειται για δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνικότητα, την ομαδικότητα, τη γνωριμία με τους άλλους, την αποδοχή του διαφορετικού. Ανάλογα εργαστήρια είχαν οργανωθεί και στο 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με μεγάλη απήχηση στα παιδιά, τα οποία καθώς εξελίσσονται οι δραστηριότητες εκφράζονται όλο και πιο ανοιχτά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Είναι για όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έρχονται σε επαφή με έννοιες τις οποίες σε αυτήν την ηλικία πρωτογνωρίζουν, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά επιλέγουν σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα που έχουν αναπτύξει.

MotionTeam
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Τετάρτη, 29 Δεκέμβρη
10.00 - 13.00 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο.
11.30 Προβολή ταινίας «Μια ιστορία για τον Αϊ - Βασίλη».
17.00 - 20.00 Εργαστήριο πηλού.
17.30 Σύσκεψη γονέων με κομμουνιστές δασκάλους και νηπιαγωγούς. Προβολή ταινίας «Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια».
19.00 Κουκλοθέατρο «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή.
Πέμπτη, 30 Δεκέμβρη
10.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00 Εργαστήρι κούκλας - κουκλοθέατρο.
11.30 Παραμύθι.
12.00 «Η μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα» (από ομάδα της ΚΝΕ).
18.30 Θέατρο «το Πατζαράκι» σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο.
19.30 Παιδικό πάρτι.
Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» με επιλογές για μικρούς και μεγάλους.
Ξεφάντωσαν τα πιτσιρίκια στη Θεσσαλονίκη
Την περασμένη Τετάρτη, προηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο Φεστιβάλ για παιδιά, που συνδιοργάνωσαν η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Γέλια, χορός, τραγούδι, κατασκευές, παιχνίδι, θέατρο, ανταλλαγή δώρων... Τα παιδιά ξεφάντωσαν! Πέρασαν πραγματικά υπέροχα. Οι εκδηλώσεις έγιναν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και κοινή πεποίθηση μικρών και μεγάλων που τις «αγκάλιασαν» ήταν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχιστούν.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν «Το άρωμα των λουλουδιών» της Αναστασίας Περιστεράκη - Ψυχογιού που παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Επίσης το έργο «Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους» του μεγάλου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα «Χωρίς αυλαία» του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς.
Στο εργαστήρι «Οι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη» τα παιδιά ζωγράφισαν κάρτες και έγραψαν ευχές για τον καινούριο χρόνο. Ζήτησαν να είναι ειρηνικός, με χαρά για όλα τα παιδιά και κυρίως με πολύ πολύ ελεύθερο χρόνο για να μπορούν να παίζουν. Επίσης, με τη βοήθεια των παιδαγωγών, έφτιαξαν μουσικά όργανα.

MotionTeam
Φεύγοντας πήραν και από ένα αναμνηστικό δωράκι, από τα πολλά παιχνίδια δημιουργικής απασχόλησης που είχαν τοποθετηθεί κάτω από το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο.









Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: