Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

"Το Ποντίκι" : H κυβέρνηση δεσμεύθηκε ήδη στην τρόικα από τον Σεπτέμβριο για 300,000 απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το 2013.


Μα τι καιρό κάνει εκεί στο Λονδίνο; Επεσαν οι γραμμές; Δεν πάει το μήνυμα; Το φαξ; Ούτε καν ταχυδρομικό περιστέρι; Δεν εξηγείται διαφορετικά. Ξαμολήθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα CNN και τα λοιπά ξένα μέσα και άρχισε πάλι τα κουλά. Θα τους πιάσουμε τους στόχους, δεν θα μπουν νέοι φόροι, δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις, οι αγορές πρέπει να μας έχουν εμπιστοσύνη..Την ίδια ώρα στην Αθήνα, στελέχη της τρόικας ενημέρωναν το λοιπό οικονομικό επιτελείο ότι  οι στόχοι του μνημονίου έχουν εκτροχιαστεί εντελώς και τα νέα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και σκληρά. Τα στελέχη των δανειστών μας, βρίσκονται ήδη εδώ από την Δευτέρα, αλλά κινούνται στο περιθώριο μέχρι να ολοκληρωθούν οι δημοτικές εκλογές (είναι και καθωσπρέπει τρομάρα τους). Οι καλοί τρόποι όμως σταματούν εκεί. Βλέπετε, σύμφωνα με τα ευρήματα τους, το έλλειμμα του 2010 κινδυνεύει να φθάσει με τις αναπροσαρμογές τον διψήφιο αριθμό! Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και στα 17 δισ. το 2011. Για να κλείσει ο προϋπολογισμός εντός στόχων το 2010 απαιτείται η εύρεση 11,7 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όταν το οικονομικό επιτελείο τώρα εισπράττει μετά βίας τα 4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα.
Οι φετινές τρύπες θα ενσωματωθούν του χρόνου. Τρέχα γύρευε. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει πάνω από το 5% και να κατατρώει το εισόδημα αλλά και την δημοσιονομική προσαρμογή του πρώτου εξαμήνου (αλήθεια τι έγινε με την δέσμευση ότι θα διεξαχθούν έλεγχοι στην αγορά για να πέσουν οι τιμές;) Ο υπουργός οικονομικών όμως το βιολί του. Δεν θα μπουν νέοι φόροι. Δηλαδή αυτοί που εμπεριέχονται  στον προυπολογισμότου 2011 τι είναι; Η αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% και το 23% τι είναι; Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών; Ο ΕΤΑΚ; Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο; Η αύξηση των έμμεσων φόρων σε τσιγάρα; Η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης; Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας; Όλα αυτά τι είναι; Μάλλον κοινωνική αλληλεγγύη όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Οσο για τις νέες περικοπές στο δημόσιο, όπως βαφτίστηκαν από Παπακωνσταντίνου και Πεταλωτή οι μαζικές απολύσεις που έρχονται,  δεν θα τις σχολιάσουμε. Το «Π» έγραψε εδώ και εβδομάδες ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ήδη στην τρόικα από τον Σεπτέμβριο για 300,000 απολύσεις  στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το 2013. Το ότι τώρα άρχισαν τα παπαγαλάκια να κελαιδάνε είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Το ζήτημα είναι γιατί υπάρχει η επιμονή να δίνουμε στις αγορές παραπλανητικά μηνύματα και να ανεβάζουμε τον πήχη των προσδοκιών, ενώ είναι θέμα ημερών να φανεί η πραγματικότητα. Εξυπηρετεί κάτι ή είναι εγκληματική αμέλεια; Μήπως ξέρει κάτι ο κ. Παπακωνσταντίνου που δεν γνωρίζουμε εμείς; Έχει καταρτίσει κάποιο πλάνο σαρωτικής αλλαγής της πολιτικής του; Αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα ενέργειες, μάλλον χλωμό το βλέπω. Γιατί ακόμα διερωτόμαστε πώς όλος ο ντουνιάς έλεγε ότι τα νούμερα του μνημονίου δεν βγαίνουν ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι όχι μόνο βγαίνουν αλλά θα πάμε και καλύτερα και στα έσοδα και στην ανάπτυξη από φέτος!  Εβλεπε φως το τούνελ από το 2011 και επάνοδο στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες!  Η απόλυτη επιτυχία. Βέβαια χθες η αγορά έδωσε ένα αλμυρό επιτόκιο στα έντοκα γραμμάτια που άγγιξε το 5% και με αυτό τον τρόπο διατήρησε την ελληνική οικονομία στον πάγο. Και περιμένουν να δουν λύσεις. Το ίδιο και εμείς.
ΥΓ: Πώς το είπε χθες το βράδυ ο Λαζόπουλος; Με τις εκλογές αυτές ο λαός έβαλε τον Γιώργο σε επιτήρηση; Μάλλον η ακριβέστερη ανάλυση που ακούσαμε.

Πηγή:www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: