Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ν. Κορέα: Ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων σε πέντε νησιά- Β. Κορέα: Προειδοποίηση για νέες επιθέσεις




Προειδοποίηση ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει με στρατιωτικές επιθέσεις, εάν η Νότια Κορέα προβεί «ξανά σε απερίσκεπτες στρατιωτικές προκλήσεις», απηύθυνε η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Βόρεια Κορέα «Θα εξαπολύσει δεύτερους και τρίτους γύρους επιθέσεων χωρίς δισταγμό, εάν πολεμοκάπηλοι στη Νότια Κορέα προβούν σε απερίσκεπτες προκλήσεις ξανά», ανέφερε το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων στην Πιονγιάνγκ.
Η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση απέρριψε εξάλλου την πρόταση της διοίκησης της δύναμης του ΟΗΕ στη Νότια Κορέα, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, για συνομιλίες στρατηγικού επιπέδου ώστε να μειωθεί η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών μετά την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της κυβέρνησης στη Σεούλ.

«Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι απέρριψε την πρόταση διότι θεωρεί ότι δεν έχει και πολλά να κερδίσει από τις συνομιλίες», σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο Νοτιοκορεάτη κυβερνητικό αξιωματούχο.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσαν στελέχη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κορέα.
Ν. Κορέα: Ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων σε πέντε νησιά
Εν τω μεταξύ, τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα ανοικτά των δυτικών της ακτών αναμένεται να ενισχύσει η Νότια Κορέα, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της για μείωση του αριθμού των πεζοναυτών στα νησιά της μετά την επίθεση της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεδρίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας πέντε νήσων συμφωνήθηκαν στην έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου που κάλεσε ο πρόεδρος Λι Μιούνγκ Μπακ.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντασης στην οικονομία της χώρας, την τέταρτη μεγαλύτερη στην ασιατική περιφέρεια.
Παράλληλα, το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε απόφαση με την οποία καταδικάζει το βομβαρδισμό του νησιού της Νότιας Κορέας.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομελείας του κοινοβουλίου υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση η οποία καταδικάζει την παραβίαση του χάρτη του ΟΗΕ και τις συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου από την Πιονγκγιάνγκ.
Με την απόφαση ζητείται από τη Βόρεια Κορέα να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δύο πολίτες, ενώ απευθύνεται έκκληση προς την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να αναλάβει δράση κατά ενδεχόμενων μελλοντικών προκλήσεων της Πιονγκγιάνγκ.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντός του μήνα, θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στη Βόρεια Κορέα.
«Σε τηλεφωνική συνομιλία με την υπουργό (Εξωτερικών των ΗΠΑ) Χίλαρι Κλίντον συμφωνήσαμε ότι μέσω των ασκήσεων, θα μπορέσουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στο Βορρά σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα από την πλευρά της εξέφρασε την ανησυχία της για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, που θα αρχίσουν την Κυριακή, ενώ πρόσθεσε ότι το Πεκίνο διατηρεί επαφή με την Ουάσιγκτον για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Χαρακτήρισε ακόμη επείγουσα την ανάγκη επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: