Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Δικάζεται Λετονός δημοσιογράφος γιατί υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια

Βετεράνοι Λετονοί που πολέμησαν με τους Ναζί στον Β'Παγκόσμιο πόλεμο, συχνά συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ρίγα .
Οι χώρες της Βαλτικής για άλλη μια φορά βρέθηκαν στο προσκήνιο της αντικομμουνιστικής - αντισοβιετικής προπαγάνδας. Ετσι, στη «δημοκρατική» Λετονία (που πρόσφατα δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την υπόθεση της φυλάκισης του αντιφασίστα βετεράνου Β. Κόνονοφ), ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου, Ρουσλάν Γιεφίμοφ, ο οποίος διώκεται σύμφωνα με το άρθρο 74.4 του Ποινικού Κώδικα της Λετονίας, κατηγορούμενος για «εκθειασμό της γενοκτονίας».

Πρόκειται για Λετονό δημοσιογράφο που στο άρθρο του «Η εκτόπιση ως επίδειξη του περιττού ανθρωπισμού της σοβιετικής εξουσίας», αναφέρεται στην εκτόπιση των Λετονών εθνικιστών, που τάχθηκαν το 1941 κατά της σοβιετικής εξουσίας κι ανοιχτά σχεδίαζαν την υποστήριξη στους ναζί, λίγο πριν τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο άρθρο ο Ρ. Γιεφίμοφ, τόλμησε να αμφισβητήσει τα δήθεν «εγκλήματα του σταλινικού καθεστώτος», σημειώνοντας πως η εκτόπιση των συγκεκριμένων ήταν μια επιβεβλημένη ενέργεια για την ΕΣΣΔ, αφού συγκεκριμένες φιλο-ναζιστικές εθνικιστικές οργανώσεις της Λετονίας, που μόλις είχε ενταχθεί στη σύνθεση της ΕΣΣΔ, σχεδίαζαν εξέγερση για να διευκολύνουν την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Ο ίδιος δίνει στο άρθρο του στοιχεία για μια σειρά ενέργειες σαμποτάζ, που οργάνωσαν εκείνη την περίοδο οι εθνικιστικες φιλο-ναζιστικές οργανώσεις.
Οπως δήλωσε ο Ρουσλάν Γιεφίμοφ, «χρησιμοποίησα ιστορικά ντοκουμέντα και γεγονότα και η έκφραση άποψης δεν μπορεί να τιμωρείται».
Η νέα ποινική δίωξη που άσκησαν εναντίον του δημοσιογράφου οι αρχές της Λετονίας, αποτελεί συνέχεια της αντικομμουνιστικής επίθεσης που εντείνεται στους κόλπους της ΕΕ, με αιχμή τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: