Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πρωτοβουλίες από τον ΣΥΝ για κοινές δράσεις της αριστεράς

    Με την ολοκλήρωση του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, οι δυνάμεις του Συνασπισμού και της ανανεωτικής- ριζοσπαστικής αριστεράς καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις ώστε να συμβάλουν στην οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων. Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για τα θέματα της συγκυρίας, τη συνολική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων.
    Κοινή διαπίστωση είναι ότι η αποχή στιγμάτισε τις εκλογές, καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να συνεχίσει την πολιτική της. Στο επίκεντρο βρίσκεται η κοινά αποδεκτή ανάγκη συγκρότησης του ευρύτατου δυνατού μετώπου δυνάμεων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, με τις πολιτικές κατευθύνσεις ωστόσο να είναι αρκετά διαφορετικές.

    Δημ. Βίτσας: Να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πολιτική ελπίδα
    “Το ζήτημα είναι να διαμορφώσει η αριστερά μια εναλλακτική πολιτική ελπίδα” σημείωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ρ/σ “Κανάλι 1 του Πειραιά”.
    Ο Δημ. Βίτσας στάθηκε στον πολυκερματισμό της αριστεράς, “έχει μεγάλη σημασία να βρίσκουμε το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο και όχι τον μέγιστο κοινό διαιρέτη”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο ΣΥΝ καλεί σε συστράτευση όλες τις δυνάμεις, από τον σοσιαλιστικό χώρο μέχρι και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τη ριζοσπαστική οικολογία: Δηλαδή όλο τον χώρο που με λόγους και έργα έχουν δείξει την αντιμνημονιακή τους διάθεση. Αναφερόμενος στα προβλήματα, μίλησε για “αρχηγισμούς, ομαδοποιήσεις, εμμονές, ιδεολογικές αγκυλώσεις”, καλώντας σε κοινή δράση στο κοινωνικό επίπεδο για να ανοίξει, όπως είπε, ένας πολύ μεγάλος διάλογος “ώστε η αριστερά να εκφραστεί ως παράταξη”.

    Παν. Λαφαζάνης: Αποχή - Άκυρο - Λευκό οι νικητές
    Σε άρθρο του (iskra.gr) για τον β' γύρο των εκλογών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζει “κωμικοτραγικά” τα ποσοστά στην Αττική και την Αθήνα επικαλούμενος τα εξαιρετικά υψηλά, άνω του 60%, της αποχής, αλλά και τη σημαντική καταγραφή λευκών και άκυρων, εκτιμώντας πως “ο ελληνικός λαός γύρισε την πλάτη και στους δύο εκλεκτούς της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Όπως ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει, αποχή, άκυρα και λευκά "δεν αφορούν μόνο το κατεστημένο πολιτικό σκηνικό”, αλλά και την αριστερά "με διαφορετικό τρόπο". Μιλά για "στασιμότητα ή και υποχώρηση" των δυνάμεων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην ανάγκη συμπαράταξης όλων των αριστερών δυνάμεων. Εξάλλου σε συνέντευξή του (ΝΕΤ) καταλογίζει “ιστορικές ευθύνες” σε όλες τις ηγεσίες της αριστεράς: "Δεν μπορεί αυτές οι ηγεσίες να βλέπουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων να γυρίζουν τόσο πίσω και τα δικαιώματα να κατακρεουργούνται, να πηγαίνουμε σ' έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα, έναν νέο κοινωνικό μεσαίωνα και να αγνοούν αυτήν την πραγματικότητα".
    Ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, στο ρ/σ “Στο Κόκκινο” σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αναγκαία ανασυγκρότησή του, “θα πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του με τους αγώνες του, την εναλλακτική πρότασή του και κυρίως τις ενωτικές πρωτοβουλίες του προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς”.

    Πηγή:www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: