Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΙΤΑΛΙΑ :Διαμαρτυρίες φοιτητών - εκπαιδευτικών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία των φοιτητών - μαθητών στη Ρώμη

 Σε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται τις τελευταίες βδομάδες οι φοιτητές και οι καθηγητές - ερευνητές στα πανεπιστήμια στην Ιταλία, όπου οι σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη τουλάχιστον στη μισή Ιταλία. Με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις του 2008 στα πανεπιστήμια της χώρας έχουν μειωθεί δραστικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού, έχει περιοριστεί το προσωπικό - κυρίως των ερευνητών - αφού από το 2009 έως το 2011 προσλαμβάνεται το 20% των συνταξιοδοτούμενων. Με πρόσχημα τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια... Το δικό τους αγώνα δίνουν και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές των δαπανών για την Παιδεία αλλά και τις άθλιες κτιριακές υποδομές στις οποίες αναγκάζονται να κάνουν μάθημα.
Σήμερα εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανιταλική κινητοποίηση στη Ρώμη, όπου θα φτάσουν στην ιταλική πρωτεύουσα χιλιάδες Ιταλοί εργαζόμενοι απ' όλη τη χώρα για να διαδηλώσουν ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Την κινητοποίηση αναγκάστηκε κάτω από τη λαϊκή πίεση να συγκαλέσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ιταλίας (Cgil) που κατά τα άλλα έχει μεγάλη ευθύνη για το χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων. Το Συνδικάτο του Μετάλλου (Fiom), δίνει το δικό του «παρών» κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας της «Fiat» να πετύχει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.
Πάντως, έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι χτεσινές δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, σύμφωνα με τον οποίο «στη διαδήλωση (...) υπάρχει κίνδυνος να διεισδύσουν βίαιες ομάδες», προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τον κόσμο ώστε να μην κατέβει στην κινητοποίηση.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: