Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Το ΚΚΕ σκληραίνει τις επιθέσεις- Άρθρο από την εφημερίδα "Το Ποντίκι"


Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές το ΚΚΕ, και με δεδομένο ότι η τακτική που ακολουθεί φαίνεται να αποδίδει σταθερά ποσοστά στην υποψηφιότητα Παφίλη, οξύνει τους τόνους της κριτικής του απέναντι στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η μόνη ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής του μνημονίου είναι η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση.
Ο Περισσός θεωρεί ότι μέσα από τις εκλογές γίνεται προσπάθεια «εγκλωβισμού» της ψήφου των απογοητευμένων από την κυβερνητική πολιτική ψηφοφόρων εντός των ορίων του συστήματος, ώστε μετεκλογικά να υπάρξουν οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να στηριχτεί η κυβέρνηση και το… «εθνοσωτήριο» έργο της.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξη για την ανεργία την περασμένη εβδομάδα η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για «μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου».
Όπως μονότονα επαναλαμβάνουν τα στελέχη του ΚΚΕ, η μόνη επιθυμητή συμμαχία είναι αυτή με τον λαό: «Εμείς δεν διαχωρίζουμε τον λαό σε ‘‘αριστερό’’ και ‘‘δεξιό’’», τονίζει η Αλέκα σε συνέντευξή της στο «Παρόν», χαρακτηρίζοντας την έννοια «Αριστερά» ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να δικαιολογούνται κάθε είδους συμβιβασμοί με τη σοσιαλδημοκρατία.
Απαντώντας έτσι στις κατηγορίες περί περιχαράκωσηςτου κόμματος, η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτηρίζει «επιζήμια» για τον λαό τη λογική των συμμαχιών με δυνάμεις που λειτουργούν ως ουρά του ΠΑΣΟΚ.
Για να συνοψίσουμε τις βασικές αιχμές της προεκλογικής του εκστρατείας, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ριζοσπαστική την ψήφο στους συνδυασμούς του, ζητά χτύπημα του δικομματισμού – ήτοι της πολιτικής των μονοπωλίων –, καταδικάζει την επιλογή της αποχής και καλεί τους ψηφοφόρους στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο, εφόσον δεν υπάρχουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Όσον αφορά τη μετωπική σύγκρουση με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, αυτή εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης και περνάει μέσα από το σχήμα καπιταλιστική διαχείριση - λαός. Ενδεικτικά:
Στον αντίποδα της επιχειρηματολογίας, που θέλει το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί έκτακτη πολιτική λόγω κρίσης, ενώ άλλα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, το ΚΚΕ σημειώνει ότι τα μέτρα του μνημονίου εγγράφονται στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια και ακολουθούν τις επιταγές της Ε.Ε., η οποία τελεί υπό καπιταλιστική αναδιάρθρωση, αφού και χώρες χωρίς μνημόνιο όπως η Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωπες με ανάλογα μέτρα που χρεώνουν τα βάρη της κρίσης στην κοινωνία.
Υπό αυτό το πρίσμα τείνει να υποβαθμίσει το ζήτημα του μνημονίου βάσει του οποίου οι πολιτικές δυνάμεις διαχωρίζονται σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές και προσδιορίζει μία διαχωριστική γραμμή, αυτή που υπάρχει ανάμεσα στο κεφάλαιο ή τα μονοπώλια, όπως λέει, και τον λαό.
Με βάση τα παραπάνω ασκείται η κριτική και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία χαρακτηρίζει «αναχώματα» ή δεκανίκια «από τα αριστερά» και «από τα δεξιά».
Σύμφωνα με την κριτική που διατυπώνει ο Περισσός για την αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. καταψήφισε το μνημόνιο για λόγους τακτικής, μεταξύ των οποίων και η υποδοχή της διαμαρτυρίας σε μια περίοδο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει μείζονα πολιτικά προβλήματα. Στο στόχαστρο του ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ: σχετικά με τον Γιάννη Δημαρά, το ΚΚΕ ερμηνεύει τη δημοσκοπική δυναμική του, που τον εμφανίζει έως και νικητή των εκλογών, ως προϊόν στήριξης του συστήματος, δηλαδή των συγκροτημάτων του Τύπου και του «μισού ΠΑΣΟΚ», αφού δεν διαφοροποιείται επί της ουσίας από την κυβερνητική παράταξη.
Γενεές δεκατέσσερις περνάει και τον υποψήφιο που στηρίζει ο ΣΥΝ και δυνάμεις προερχόμενες με το ΠΑΣΟΚ, που διαφωνούν με το μνημόνιο, Αλέξη Μητρόπουλο, καταλογίζοντάς του ότι ήταν έτοιμος να κατέβει με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Δημαρά και πως οι επιλογές του κινούνται στη λογική της διόρθωσης της κυβερνητικής επιλογής και όχι της ρήξης με αυτή.
Για τον Αλαβάνο επισημαίνει ότι, αν και εμφανίζεται «επαναστάτης», η «εναλλακτική» λύση που προτείνει εντάσσεται στη λογική της «καλής διαχείρισης».
Τέλος, για τον ΛΑΟΣ τονίζει τον βρόμικο ρόλο που έχει αναλάβει να στηρίζει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.
Πηγή:www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: