Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Σύνοδος Πρυτάνεων: Αγωνιστική υποδοχή της Διαμαντοπούλου από τους φοιτητές της Κρήτης

ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

Ντόνα Λήτζου,
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο
 

Στις 23/10 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, όπου η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τα νέα σχέδια για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Τα μέτρα που εξήγγειλε μόνο σκοπό έχουν την πλήρη καταστροφή του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Όπως ήταν αναμενόμενο οι φοιτητές του πανεπιστημίου Κρήτης προετοίμασαν τη δική τους υποδοχή στην υπουργό παιδείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και ύστερα από τη Γενική Συνέλευση φοιτητών όλων των τμημάτων, πάρθηκαν αγωνιστικές αποφάσεις για δράσεις όπως κατάληψη του Πανεπιστημίου, συγκέντρωση και πορεία έξω από το ξενοδοχείο όπου θα συνεδρίαζε η σύνοδος, εκδηλώσεις κ.α.

Η πορεία προς τη σύνοδο συγκέντρωσε περίπου 1,500 διαδηλωτές, αριθμό  πρωτοφανή για την πόλη του Ρέθυμνου. Στην συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες  και από τις άλλες πόλεις της Κρήτης όπου υπάρχουν τμήματα του πανεπιστημίου καθώς και κάποιοι φοιτητές που μπόρεσαν να έρθουν από την Αθήνα. Η πορεία είχε τελικό προορισμό το ξενοδοχείο Creta Palace, 7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όπου και πραγματοποιούνταν η Σύνοδος.



Όπως ήταν αναμενόμενο έξω από το ξενοδοχείο ήταν παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ οι οποίες απάντησαν με χημικά και γκλομπ στην προσπάθεια ενός μέρους της πορείας να σπάσει τον κλοιό και να μπει στο ξενοδοχείο. Το αποτέλεσμα ήταν 5 φοιτητές στο νοσοκομείο και 4 προσαγωγές. Μικροεπεισόδια με τους αναρχικούς ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της επιστροφής.


Η δική μας άποψη βέβαια είναι ότι τα πραγματικά κι αποτελεσματικά όπλα του κινήματος που μπορούν να στριμώξουν την κυβέρνηση δεν είναι ούτε οι συμβολικές συγκρούσεις ούτε και ο πετροπόλεμος αλλά οι αριθμοί μας, οι καταλήψεις, οι μαζικές διαδηλώσεις και ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους.

Τραγικό και γελοίο είναι το γεγονός ότι όση ώρα εμείς  διαδηλώναμε έξω από τη σύνοδο υπερασπιζόμενοι το δημόσιο–δωρεάν πανεπιστήμιο, μέλη της ΠΑΣΠ Ρέθυμνου έπιναν καφέ με τη Διαμαντοπούλου μέσα στο ξενοδοχείο.
Απέναντι στη μεγαλύτερη πορεία του Ρέθυμνου και ενώ το Πανεπιστήμιο τελούσε υπό κατάληψη, μέλη της ΟΕΡ (Οργάνωση Εθνικιστών Ρέθυμνου) τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε έκρηξη στο αυτοδιαχειριζόμενου στέκι, το οποίο βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μόνο το στέκι αλλά και την κατάληψη ως μέσο πάλης, το άσυλο και το φοιτητικό κίνημα.

Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι δεχόμαστε καθημερινά επίθεση από τη κυβέρνηση. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τη κρίση που δημιούργησαν αυτοί.  Διεκδικούμε το δικαίωμα για μια δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και να προχωρήσουμε σε:


- Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα τμήματα

- Καταλήψεις, μονοήμερες στην αρχή και επαναλαμβανόμενες στη συνέχεια

- Μαζικές διαδηλώσεις πανελλαδικά

- Συντονισμό των αγώνων μας με τους μαθητές, τους καθηγητές και τους πανεπιστημιακούς, για τη συγκρότηση του πανεκπαιδευτικού μετώπου

- Συντονισμό των φοιτητών με το εργατικό κίνημα για την ανάπτυξη ενός κοινού μαζικού αγώνα εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: