Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλη συμμετοχή στα χτεσινά ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ.Tο σύνθημα : «Ληστεύουν το λαό με τις ανατιμήσεις, ήρθε η ώρα να τους τιμωρήσεις» ,ακούστηκε σε ολόκληρη την χώρα !

«Ληστεύουν το λαό με τις ανατιμήσεις, ήρθε η ώρα να τους τιμωρήσεις»!
Προσκλητήρια παλλαϊκής οργάνωσης και πάλης τα χτεσινά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα
Στην Ομόνοια
Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, γυναίκες, σπουδαστές και φοιτητές έδωσαν χτες δυναμικό «παρών» στο προσκλητήριο πάλης και διεκδίκησης που απηύθυναν σε ολόκληρη τη χώρα το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, για να μην περάσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο ΦΠΑ, στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στην Αθήνα, στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών διαδήλωσαν και έκαναν καθαρή την απόφασή τους να παλέψουν με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, για να μη φορτώσουν στα λαϊκά στρώματα και νέα βάρη. Συνάμα, με τη χτεσινή κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι παραπάνω φορείς, έκαναν ένα σταθερό βήμα στο ενιαίο μέτωπο πάλης για να διαφεντεύουν οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου τους κόπους και τον ιδρώτα τους, για άλλο δρόμο ανάπτυξης και εξουσίας, που θα έχει ως σκοπό την ευημερία του λαού, την ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.
Με τα πανό και τις σημαίες στα χέρια τους, με τα συνθήματά τους και τα τραγούδια τους, πορεύτηκαν από τις προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια και μετά στο Σύνταγμα. «Καμιά διακοπή σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, αέριο για τους άνεργους και τους απλήρωτους» απαιτούσαν οι εργάτες! «Απειθαρχούμε στο μνημόνιο, στην ΕΕ και την κυβέρνηση. Οργανωνόμαστε για την ανατροπή» διακήρυξαν οι σπουδαστές και οι φοιτητές. «Βάλε πάγο στα κέρδη τους. Πριν αυτά παγώσουν τα παιδιά σου» έγραφε η πικέτα της ΟΓΕ.

Στα «πηγαδάκια» οι κουβέντες αποτύπωναν την καθημερινή αγωνία της λαϊκής οικογένειας. Στα μπλοκ της ΟΓΕ οι γυναίκες μιλούσαν για το κόστος της «δωρεάν» Παιδείας, καθώς οι γονείς, ανάμεσα στα άλλα, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και για τα σχολικά είδη.
Ηρθε η ώρα να τους τιμωρήσουμε!
Το σύνθημα «Ληστεύουν το λαό με τις ανατιμήσεις, ήρθε η ώρα να τους τιμωρήσεις» δόνησε την πλατεία καθώς στο βήμα θέση έπαιρνε ο πρώτος ομιλητής, ο Ηλίας Σταμέλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα της πρώτης κοινής πρωτοβουλίας όλων των φορέων: «Αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και τους αγώνες μας με βάση τα κοινά μας συμφέροντα, να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής. Για να πληρώσουν τα μονοπώλια τα βάρη της κρίσης. Οχι άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους.
Ενιαίο μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών, νεολαίας για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής για τις οικογένειές μας και ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά μας».
Μιλώντας για τις σχεδιαζόμενες ανατιμήσεις ο Η. Σταμέλος σημείωσε. «Ετοιμάζονται να αυξήσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ιδιαίτερα για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά μέχρι 50% για τα επόμενα δύο χρόνια, στους αγρότες 35% έως 40%, ενώ την ίδια στιγμή μειώνουν την τιμή για τις μεγάλες καταναλώσεις. Μια λαϊκή οικογένεια που καταναλώνει μέχρι 1.600 κιλοβατώρες θα πληρώσει επιπλέον από 105 έως 150 ευρώ το χρόνο. Σε αυτές τις αυξήσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι αυξήσεις που θα προέλθουν από την πιθανή αύξηση του πετρελαίου αλλά και από την αύξηση του ειδικού τέλους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματίες για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Γίνονται για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Γίνονται σε μια περίοδο που τα κέρδη μόνο της ΔΕΗ το 2009 έφτασαν στα 996 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια ώρα άνεργοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και μεγαλώνουν οι ουρές στα γραφεία της ΔΕΗ για να διευθετήσουν τα χρέη των λογαριασμών... Ανάλογη θα είναι η αφαίμαξη και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ενα λαϊκό νοικοκυριό θα πληρώσει από 500 μέχρι 900 ευρώ επιπλέον το χρόνο για να μην ξεπαγιάσει». Γι' αυτό - συμπλήρωσε ο ομιλητής - «κανένας άνθρωπος του μόχθου να μη δεχτεί να πληρώσει για την κρίση που δημιούργησε το κεφάλαιο. Ολοι να πάρουμε θέση στον αγώνα, αλλά και με την ψήφο μας στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στις 7 Νοέμβρη. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μια νέα αρχή μαζικού απεγκλωβισμού από τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του. Να αντεπιτεθεί για τα δικαιώματά του, για την εξουσία του».
Η κεφαλή της πορείας
Στο βήμα ακολούθησαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Ντίντας, μέλος της Επιτροπής των εργαζομένων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που απειλούνται με απόλυση, και ο Χρήστος Τάγκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών, που δίνουν τη δική τους μάχη. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Θανάσης Παφίλης, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας Νίκος Σοφιανός και Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη.
Η πορεία
Με τις σημαίες τους να ανεμίζουν στην «κεφαλή» και υψωμένα τα τεράστια πλακάτ που ανέγραφαν τα αιτήματα, ξεκίνησε μία μαζική πορεία που κατέκλυσε από την αρχή μέχρι το τέλος την οδό Σταδίου. Σε όλη τη διάρκειά της αντηχούσαν «βροχή» τα συνθήματα: «Οχι στην αύξηση της ΔΕΗ, αυτή η πολιτική να ανατραπεί», «Να πληρώσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες και όχι οι ΕΒΕ και οι εργάτες». Οταν η πορεία έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών, εκεί μπροστά στην είσοδο του κτιρίου και συγκεκριμένα στο πεζοδρόμιο, βρισκόταν μία υπάλληλος η οποία δήλωσε ότι θα παραλάβει αυτή τα αιτήματα των διαδηλωτών! Υπουργός και υφυπουργός είχαν γίνει «άφαντοι»! Γεγονός που καταγγέλθηκε από τις αντιπροσωπείες των διαδηλωτών.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: