Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις


Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διατράνωσαν, χτες, την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο κατεδάφισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί και προβλέπει αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και των εισφορών στα 41 χρόνια, κάτι που πρακτικά ανεβάζει το ηλικιακό όριο στα 70 και πάνω. Ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι Γάλλοι εργαζόμενοι, στο σύνολο του δημοσίου τομέα, από τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι την Υγεία, την Παιδεία, τις υπηρεσίες, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, απήργησαν, χτες, και μετά το μεσημέρι έδωσαν το παρόν στις περισσότερες από 200 απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκτιμούσαν ότι οι διαδηλωτές άγγιξαν συνολικά τα 2,5 εκατομμύρια με τις συγκεντρώσεις της Μασσαλίας (200.000), του Μπορντό (100.000), της Τουλούζ (110.000), να ξεχωρίζουν στην περιφέρεια και στο Παρίσι (250.000).

Ωστόσο, η αντίδραση των εργαζομένων δεν αποκλείεται και πάλι να καναλιζαριστεί σε νέους «κοινωνικούς διαλόγους», καθώς ήδη συνδικαλιστικά στελέχη δηλώνουν έτοιμα να «συζητήσουν» αν υπάρχουν κυβερνητικές «κινήσεις καλής θέλησης».
Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση Σαρκοζί επέμεινε στη θέση της στην έναρξη της σχετικής συζήτησης στο Κοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: