Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗ.Κ.ΚΙ : «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ



 
Τα σχέδια του για πλήρη αλλοτρίωση και υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έκανε μερικώς, γνωστά ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο απώτερος σκοπός είναι η λειτουργία των Ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (μέσω της εισαγωγής managers )και η προώθηση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά εξήγγειλε το ξήλωμα των Δημόσιων Πανεπιστημίων και της Ιδρυματικής μορφής Δημοσίου Δικαίου που ισχύει ως σήμερα και κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, την «κολεγιοποίηση» των Ανώτατων Ιδρυμάτων τα οποία εισάγονται πλέον στη «προκρούστεια κλίνη» για να καρατομηθούν και να εξισωθούν με ιδιωτικά κολέγια που μεθοδεύεται να λανσαρισθούν ως Πανεπιστήμια. (Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία δεν τίθεται καν η προϋπόθεση του διδακτορικού για την πλήρωση θέσης Διδακτικού Προσωπικού!)

Η προετοιμασία του εδάφους για τη πλήρη μετάλλαξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άρχισε επίσημα από τους Δελφούς , ένα σύμβολο της ιδιαίτερης γνώσης που κατείχαν οι Έλληνες και αποτελεί προσβολή για την ιστορική μας κληρονομιά, σε τέτοιους χώρους να σχεδιάζονται τρόποι και μορφές υποβάθμισης της Ελληνικής Παιδείας.
Με περισσή απαξίωση του μέχρι σήμερα εκπαιδευτικού μας συστήματος , αφήνοντας και υπόνοιες συναλλαγών και μαγειρεμάτων τύπου «γκρικ στατίστικς» όπως παρομοίωσε τη κατάσταση που επικρατεί στα στραγγαλισμένα οικονομικά και υπονομευμένα συστηματικά από τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20/ετίας Ελληνικά Πανεπιστήμια ο Πρωθυπουργός, έσπευσε να δεσμεύσει τους πάντες ώστε τον Ιανουάριο να είναι έτοιμο το αντιεκπαιδευτικό Νομοσχέδιο.
Εκείνο που δεν ανέφερε , και έκρυψε επιμελώς, είναι η αντισυνταγματικότητα της αλλαγής που προτείνεται. Είναι η πρόσκρουση στο άρθρο 16 του Συντάγματος που καθορίζει ρητά ότι τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοικούμενα ιδρύματα , Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δεν μπορούν να εμπλακούν Ιδιώτες ή Managers.
Όσον αφορά το θέμα της εισαγωγής στα ΑΕΙ το ΔΗΚΚΙ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα κάνοντας γνωστό ότι είναι κατά των Πανελληνίων εξετάσεων και προτείνοντας ένα σύστημα με φιλοσοφία ελεύθερης - με ομαλές για τους μαθητές παιδαγωγικές και αξιολογικές προϋποθέσεις πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σύστημα το οποίο θα μπορεί να εξομαλύνει τα πράγματα εφόσον θα έχει ως βάση του το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο το οποίο θα ανατρέπει το σημερινό Λύκειο – προθάλαμο των ΑΕΙ που λειτουργεί ως γάγγραινα και σε βάρος της ουσιαστικής μόρφωσης τόσο των αποτυχόντων όσο και των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες.
Σε ότι αφορά την εφαρμογή της «Καλλικρατικής» μεθόδου για συγχώνευση, συνένωση και το βασικότερο κατάργηση εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που σημαίνει υποβάθμιση, ταλαιπωρία για χιλιάδες φοιτητές και οικογένειες καθώς και αύξηση της ανεργίας στο διδακτικό προσωπικό, κάνουμε γνωστό ότι μαζί με όλα τα σχέδια της κυβέρνησης της τρόικα και του Δ.Ν.Τ. , ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντηση που τους πρέπει, αρχίζοντας από την 7η Νοεμβρίου με τις περιφερειακές εκλογές.
Πιστεύουμε ότι η σπουδάζουσα νεολαία και το εκπαιδευτικό κίνημα καλείται να ξαναδημιουργήσει ένα νέο κίνημα υπεράσπισης του Άρθρου 16 και των κατακτήσεων στην Παιδεία. Ένα αναγεννητικό κίνημα που αυτή τη φορά θα είναι ακόμη πιο δυναμικό και αποτελεσματικό αλλά με αυστηρά περιφρουρημένες τις διαδικασίες και τις μορφές πάλης του ώστε να συνδεθεί και να πυροδοτήσει τις αντιμνημονιακές - αντινεοφιλελεύθερες διεργασίες οι οποίες συντελούνται στην Ελληνική κοινωνία. Ο Αγώνας σπουδαστών, εκπαιδευτικών, μικρομεσαίων και εργαζομένων είναι κοινός και ήρθε η ώρα να γίνουν βήματα ενότητας και νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: