Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ: ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των συνδικάτων, Τετάρτη 29.9

Σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Ακόμη και σε οικονομίες που θεωρούνται εύρωστες, οι περικοπές είναι στην ημερήσια διάταξη: Μισθοί και συντάξεις συμπιέζονται, οι δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή υποβαθμίζονται, κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται, θέσεις δουλειάς χάνονται, βασικές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής υπαγορεύονται ουσιαστικά από τις χρηματαγορές.
Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι οι δημόσιοι πόροι δεν είναι πια αρκετοί. Κι όμως υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο 100-200 δισεκατομμύρια ευρώ δυνητικών φορολογικών εσόδων, που απλώς δεν εισπράττονται από έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Πρόκειται για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
  • Οι απλοί πολίτες πληρώνουμε ΦΠΑ και για το τελευταία μικροαγορά στο περίπτερο.
  • Αντίθετα, συναλλαγές τρισεκατομμυρίων ευρώ στις χρηματαγορές παραμένουν αφορολόγητες. Έγκυρα στοιχεία δείχνουν ότι αρκεί ένας Ευρωπαϊκός Φόρος της τάξης του 0.05% σε κάθε συναλλαγή, για να αντληθούν 100 δις ευρώ το χρόνο μόνο στην ευρωζώνη, 190 δις στο σύνολο της Ευρώπης των 27.
Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν:
  • Στη δημιουργία 5 εκατ. πράσινων θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας μέχρι το 2014.
  • Σε ένα αποτελεσματικό «μαξιλάρι» απέναντι στις πιέσεις για περικοπές.
  • Στην κάλυψη ολόκληρου του ποσού που απαιτήθηκε τον περασμένο Μάιο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης.
  • Σε ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσεων για ταυτόχρονη έξοδο όλης της Ευρώπης από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
  • Σε ισχυρό αντικίνητρο για τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των χρηματαγορών, καθώς  κάθε τέτοια συναλλαγή θα έχει και το αντίστοιχο κόστος.
Η Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Με βασικό μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτό το κύριο βάρος της κρίσης να επιμερίζεται αποκλειστικά στους πιο αδύνατους, προωθούνται προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε άλλη κατεύθυνση:
  • Όπως ο Ευρωπαϊκός Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών
  • Όπως η έκδοση ευρωομολόγωνγια τις χώρες που μπαίνουν στο στόχαστρο των χρηματαγορών, όπως έγινε με την Ελλάδα. Τα ευρωομόλογα, που αποτελούν ομόφωνη πρόταση του ευρωκοινοβουλίου με εισήγηση των Πράσινων, μπορούν να είναι η λύση για την αποδέσμευση από το σημερινό Μηχανισμό Στήριξης, με το Δ.Ν.Τ. και την τρόικα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι έχει κεντρική σημασία να τεθούν τα ζητήματα αυτά και στην ελληνική κοινωνία.
  • Θέλουμε να προχωρήσουν μόνο οι αλλαγές που χρωστάμε εμείς οι ίδιοι στη χώρα μας.
  • Ξέρουμε ότι οι αγώνες για το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ευρώπη, έχουν καθοριστική σημασία και για την Ελλάδα.
Δυστυχώς τα ελληνικά συνδικάτα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, ουσιαστικά απουσιάζουν από τη Διεθνή Ημέρα Δράσης. Περιμένουμε όμως να κάνουν, έστω στη συνέχεια, αυτό που τους αναλογεί ώστε οι αγώνες των εργαζομένων να μη μένουν μόνο σε μάχες οπισθοφυλακής, αλλά να συνδεθούν και με τη διεθνή τους διάσταση.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: