Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΕ-Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παραδίδουν την Υγεία του λαού στα μονοπώλια

Η ΕΕ από κοινού με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ, ΛΑΟΣ και τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να στηρίξουν την επέλαση του κεφαλαίου στο χρυσοφόρος τομέα της Υγείας, την πλήρη εμπορευματοποίησή της, με την ταυτόχρονη απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών υγείας. Ταυτόχρονα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού, οδηγώντας τους εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους εξανεμίζοντας το πενιχρό τους εισόδημα. Τα παραπάνω προβάλλουν ανάγλυφα από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, σχετικά με την πολιτική ιδιωτικοποίησης των Υπηρεσιών Υγείας, την επιδείνωση της ποιότητας και των συνθηκών περίθαλψης και τις καταγγελίες για τις συναλλαγές μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και της Siemens, το διάστημα 2002 έως 2009 στην Ελλάδα και μια σειρά άλλες χώρες, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των εργαζομένων για το όργιο προμηθειών που εξασφαλίζουν υπερκέρδη στις επιχειρήσεις σε βάρος του δικαιώματος του λαού στη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της,  αφού αθωώνει τη Siemens δηλώνοντας ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει καμία πληροφορία για καταγγελίες ή συναλλαγές μεταξύ της Siemens και των αρμόδιων για την υγεία αρχών/νοσοκομείων στην Ελλάδα ή άλλες χώρες» στη συνέχεια επιτίθεται στα δημόσια συστήματα υγείας και στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- που από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ χάραξαν και εφαρμόζουν στη βάση του αντιλαϊκού Μνημονίου.
Στην απάντησή της η Επιτροπή επιχειρεί να δικαιολογήσει την επίθεση στα δημόσια συστήματα Υγείας στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της καπιταλιστικής κρίσης αναφέροντας: «Οι προϋπολογισμοί για τη δημόσια υγεία υφίστανται μεγάλη πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης.»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρώτα απ' όλα ενδιαφέρεται να μην χάσουν τα λεφτά τους οι επιχιερήσεις - προμηθευτές των δημόσιων υπηρεσιών και μονάδων Υγεαίς, που λεηλατούν το δημόσιο χρήμα μεσα από τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με τα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι η Επιτροπή τονίζει:    «Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην πληρωμή των δημόσιων προμηθειών σε πολλά κράτη μέλη. Η κακοδιοίκηση των συστημάτων υγείας και η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, κατ' εξαίρεση, η μεταρρύθμιση του τομέα υγείας αποτελεί τμήμα της δέσμης προϋποθέσεων της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας».
Προκλητικά μάλιστα δηλώνει ότι προτίθεται να φέρει σε γνώση της κυβέρνησης τις.... «ανησυχίες» του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, αναφέροντας: «Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και θα αναφερθεί στις ανησυχίες του αξιότιμου κυρίου βουλευτή σε προσεχείς συναντήσεις που θα έχει με τις ελληνικές αρχές.» Και αμέσως μετά προσθέτει ότι «Η Επιτροπή ....δεν έχει την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις των κρατών μελών που αφορούν τη διοίκηση των εθνικών συστημάτων υγείας. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης», αποδεικνύοντας ότι η αντιλαιϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ- κεφαλαίου και στο χώρο της υγείας, με την εμπορευματοποίησή της και την παράδοση της στους μονοπωλιακούς ομίλους, δεν συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά στρατηγική ππολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος των ελλειμμάτων και τους δημόσιου χρέους τους.
Η υπεράσπιση τους δικαιώματος της δωρεάν πρόσβασης του λαού σε δημόσιες, υψηλής ποιότητας υπηρεσίας Υγείας, η υπεράσπιση της ίδιας του της ζωής προϋποθέτει την αποδέσμευση από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριλαιστικούς οργανισμούς, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για να ανοίξει ο δρόμος για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία που στο επίκεντρό της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπό και τις ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: