Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δίας κοιτάζει τη Γη...



Κυριακίδης Ν.-ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/09/2010




Στη μικρότερη απόσταση μεταξύ τους από το 1963 βρέθηκαν χτες βράδυ η Γη και ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας.
Οι τροχιές των δύο πλανητών "πλησιάζουν" κάθε δεκατρείς μήνες, ωστόσο, καθώς αυτές είναι ελλειπτικές, η απόσταση μεταξύ τους αυξομειώνεται. Χθες βράδυ ο Δίας "συναντήθηκε" με τη Γη σε απόσταση 380 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή 75 εκ. πλησιέστερα απ' ό,τι την προηγούμενη φορά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), πρόκειται για την πλησιέστερη διέλευση του γιγάντιου πλανήτη από τον πλανήτη μας, από το 1963. Το επόμενο "ραντεβού" των δύο πλανητών υπολογίζεται για το 2022.


Ο Δίας είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Είναι ουσιαστικά μια γιγάντια σφαίρα από υδρογόνο και ήλιο, με μάζα μόλις το ένα χιλιοστό της μάζας του Ήλιου, αλλά 2,5 φορές τη μάζα όλων μαζί των άλλων πλανητών. Αστρονομικό ενδιαφέρον έχουν όμως και οι τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία, η Ιώ, η Ευρώπη, η Καλλιστώ και ο Γανυμήδης, που ανακαλύφθηκαν πριν 400 χρόνια από τον Γαλιλαίο. Είναι πλανήτες στο μέγεθος της Γης, που έχουν ενεργά ηφαίστεια και πιθανώς υπόγειους ωκεανούς.

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: