Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ένας πιλότος νεκρός μετά τη σύγκρουση δύο F-16



Νεκρός εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης ένας από τους πιλότους των δύο F-16 που συγκρούστηκαν κοντά στο Γαϊδουρονήσι, στον εναέριο χώρο νοτίως της Κρήτης, στις 2:05 το μεσημέρι. 

Στην Κρήτη μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δύο από τους τρεις χειριστές εντοπίστηκαν σώοι και περισυνελέγησαν από παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη. Οι ψαράδες μετέφεραν τους πιλότους στην ακτή, από όπου τους παρέλαβε ελικόπτερο, με το οποίο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Ο ένας από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένος. Υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, διότι υπέστη διάτρηση πνεύμονα, ενώ έφερε και ελαφρά τραύματα στο πρόσωπο. Η κατάστασή του αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή. Ο δεύτερος πιλότος φέρει ελεφρά τραύματα.

Τα δύο F-16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο, συγκρούστηκαν στον άερα νοτιοανατολικά της Κρήτης, κοντά στο Γαϊδουρονήσι, κατά τη διάρκεια προσομοίωσης αναχαίτισης. Στην εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης συμμετείχαν συνολικά έξι αεροσκάφη.

Τα μαχητικά, που ανήκαν στην 340η Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης της Σούδας, χωρίστηκαν σε δύο ζευγάρια -τέσσερις εναντίον δύο- και πετούσαν σε ύψος 7.000 ποδών. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι τα δύο εξ αυτών ήταν «βομβαρδιστικά» και η αποστολή των υπολοίπων τεσσάρων ήταν η αναχαίτισή τους.

Τα δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της εικονικής αερομαχίας. Οι δύο χειριστές που περισυνελέγησαν σώοι, αποτελούσαν το πλήρωμα του διθέσιου αεροσκάφους.

Πηγή:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: