Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Γερουλάνειον παραλήρημα

Μαυροειδής Σ.

Αν αληθεύουν τα στοιχεία του βιογραφικού του, ο κ. Γερουλάνος πριν γίνει υπουργός είχε εργαστεί ως οικονομικός διευθυντής στη Photoelectron Corporation, στις τράπεζες Alpha Finance και Barclay's αλλά και στα Ιχθυοτροφεία της Κεφαλονιάς. Με βάση όσα περί εθελοντισμού είπε χθες σε συνέντευξή του στο Κανάλι 1 του Πειραιά, εικάζουμε ότι τις δουλειές αυτές, τις προσέφερε αφιλοκερδώς, χωρίς απαίτηση μισθού από τα αφεντικά του.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε κατανοούμε την άποψή του -αλλά και τη σύγχυσή του θα συμπληρώναμε- για εθελοντική πανσέληνο, την οποία απαίτησε από τους αρχαιοφύλακες την Τρίτη το βράδυ.

Το γεγονός ότι το Σωματείο Αρχαιοφυλάκων «ανταποκρίθηκε» -μασώντας τα λόγια του- στο αίτημά του μετέτρεψε την άποψη του κ. υπουργού σε θράσος. Γιατί είναι θράσος να δηλώνει χθες στην προαναφερθείσα συνέντευξη ότι: «Ήταν λίγοι οι φύλακες οι οποίοι αντιστεκόντουσαν. Η μεγάλη πλειοψηφία από την πρώτη στιγμή είπε ότι 'θα δουλέψουμε εθελοντικά'. Και θέλω να σας πω ότι αυτό το βλέπουμε πια παντού. Εθελοντικά προσφέρανε αυτοί οι άνθρωποι τη δουλειά τους το βράδυ, εθελοντικά προσφέρανε άνθρωποι της ΕΡΤ τη δουλειά τους για να φτιάξουν το 'Yoy in Greece', εθελοντικά οι εταιρείες των διαφημίσεων και των διαφημιζομένων κάνανε μια δική τους καμπάνια… Την ιδέα ας πούμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα κίνημα εθελοντισμού το οποίο είναι πάρα πολύ φυσικό σε μια κοινωνία η οποία βρίσκεται σε κρίση».
Το ιδεολόγημα -και όχι η ιδέα- του εθελοντισμού προς το πενόμενο από την κρίση κράτος, της απλήρωτης δηλαδή δουλειάς όλων όσοι υπήρξαν θύματά του όλα αυτά τα χρόνια, είναι μια ακραία απάτη που καμιά οργανωμένη πολιτεία ή λειτουργός του έχουν τολμήσει να εκφωνήσουν ή να αποδεχθούν ώς τα σήμερα τουλάχιστον. Όμως ο κ. Γερουλάνος, ως άλλος χωριάτης, πήρε τόσο θάρρος ώστε θέλει ν’ ανέβει στο κρεβάτι μας.
Συμβαίνει αυτό, καθώς ερμηνεύει λάθος το παγωμένο κλίμα και τις ήπιες αντιδράσεις της κοινωνίας απέναντι στην αποδιάρθρωση των εργασιακών συμβάσεων και στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού της συστήματος στην οποία προχώρησε η κυβέρνησή του κατ’ εντολήν της τρόικας. Και επειδή στην ίδια συνέντευξη έκανε λόγο για κοινωνική κατακραυγή σε βάρος των αρχαιοφυλάκων, ας μη αυταπατάται.
Άλλωστε ξέρει πως αυτή είναι εικονική, εκπέμπεται εθελοντικά από χειραγωγημένα Μέσα Ενημέρωσης και «υπηρέτες» που αμείβονται αδρά για τις υπηρεσίες τους. Αν δεν το ξέρει, θα το καταλάβει αν και όταν επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη το παραλήρημά του περί εθελοντισμού. Τότε θα δει… κατακραυγή!

Πηγή:www.avgi.gr-Μαυροειδής Σ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: