Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΜΟΛΔΑΒΙΑ - Βραβεία σε συνεργάτες των ναζί... ...τη μέρα της απελευθέρωσης από το φασισμό!

Με απόφαση του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, Μιχάι Γκίμπου, που είναι γνωστός για την αντικομμουνιστική του στάση, στις 25 Αυγούστου παρασημοφορήθηκαν με το κρατικό Παράσημο της Δημοκρατίας «οι αγωνιστές κατά του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού κατοχικού καθεστώτος».
Μεταξύ των βραβευμένων ήταν συνεργάτες των ναζί που μετά την απελευθέρωση το 1944 συμμετείχαν σε αντισοβιετικές οργανώσεις που δρούσαν στα εδάφη της Μολδαβίας κι εκκαθαρίστηκαν το 1947 από τα όργανα κρατικής ασφάλειας της Σοβιετικής Ενωσης. Επίσης, παρασημοφορήθηκαν ο συγγραφέας Νικολάι Κοστένκο και ο αδελφός του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, σοβιετικός «διαφωνούντας» Γκεόργι Γκίμπου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση για την αντισοβιετική δράση του. Ο Γκεόργι Γκίμπου ήταν ένας από τους ιδρυτές του παράνομου «Λαϊκού - πατριωτικού μετώπου» που τάχτηκε υπέρ της ένωσης της Μολδαβίας με τη Ρουμανία.

Με την απόφαση αυτή ο Μιχάι Γκίμπου για άλλη μια φορά προσπάθησε να αντιστρέψει την Ιστορία και να παρουσιάσει την επανένωση της Μολδαβίας με την ΕΣΣΔ ως «σοβιετική κατοχή», καθώς και να επαναφέρει τη θέση του για ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία, θέσεις που έχει απορρίψει ολόκληρος ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος της Μολδαβίας, ακόμη και τα άλλα δεξιά κόμματα της χώρας, που έχουν συνάψει εκλογική συμμαχία με το κόμμα του Γκίμπου. Η ενέργεια αυτή γίνεται ακόμη πιο προκλητική αν αναλογιστεί κανείς ότι έγινε τη μέρα που η χώρα γιόρταζε την 66η επέτειο απελευθέρωσής της από το ναζιστικό ζυγό.
Να σημειωθεί πως σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες της χώρας καλούνται να απαντήσουν εάν επιθυμούν την αλλαγή του συνταγματικού άρθρου, ώστε η εκλογή του Προέδρου της χώρας να γίνεται στο εξής απευθείας από τους ψηφοφόρους κι όχι από το Κοινοβούλιο.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: