Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ



Σήμερα, που η καπιταλιστική κρίση δοκιμάζει ακόμα πιο βαθιά και παρατετάμενα τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, νέα εμπόδια και διλήμματα τίθενται ακόμα και στα παιδιά που κατάφεραν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πολλοί περισσότεροι θα είναι φέτος οι φοιτητές και σπουδαστές από φτωχές λαϊκές οικογένειες, ανάμεσά τους και αυτοί που μπήκαν τώρα, που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή θα αναζητήσουν δουλειά για να σπουδάσουν.



Είναι ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων το να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα για τους φοιτητές και σπουδαστές, παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των παιδιών τους, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν.



Οι νέοι που έμειναν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ, θα μετατραπούν και πάλι σε βορά των εμπόρων της κατάρτισης και των αποθρασυμμένων απ' τις χαριστικές ρυθμίσεις της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, ιδιοκτητών των «κολεγίων». Αυτοί που κατάφεραν σήμερα να περάσουν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα βρεθούν απέναντι στα προβλήματα της υποβάθμισης των σπουδών, θα βρεθούν σε τμήματα προθάλαμους της ελαστικής απασχόλησης και ανεργίας. Ιδιαίτερα τα παιδιά που περνούν σε περιφερειακά Τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ, θα αντιμετωπίσουν την υπολειτουργία ή και το κλείσιμο, τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και διδακτικό και λοιπό προσωπικό. Οι οικογένειες τους θα ακριβοπληρώσουν την ανυπαρξία υποδομών στέγασης και σίτισης.



Ανεξάρτητα από το αν καταργήθηκε η βάση του δέκα, το αποτέλεσμα της αντιδραστικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ένα: τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων να πλήττονται και να ακριβαίνει το εμπόρευμα-παιδεία ακόμα πιο πολύ. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι επιχειρήσεις που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάζονται.



Υπάρχει ελπίδα. Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις και για τα παιδιά που για λόγους κυρίως κοινωνικο-ταξικούς δεν κατάφεραν περάσουν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ να φοιτήσουν σε δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές αλλά και για τα παιδιά που σήμερα εισάγονται στα ΑΕΙ-ΤΕΙ να σπουδάζουν σε μια πραγματικά ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.



Η μάχη της λαϊκής οικογένειας για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της μπορεί να γίνει νικηφόρα. Απαιτείται πάλη για Δημόσια και δωρεάν παιδεία, δουλειά με πλήρη δικαιώματα μετά το τέλος των σπουδών. χρειάζεται ρήξη με την πολιτική της ΕΕ και της πλουτοκρατίας με στόχο την Ελλάδα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας όπου και η παιδεία θα λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.






Δεν υπάρχουν σχόλια: