Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Νέα προβλήματα στη συλλογή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού απέτρεψαν σε ένα τρίτο πλοίο να φτάσει για να προχωρήσει στην συλλογή του αργού πετρελαίου που διαρρέει ανεξέλεγκτα εδώ και πολλές ημέρες λόγω της καταστροφής από έκρηξη μιας από τις πλατφόρμες της βρετανικής εταιρείας ΒΡ.
Πρόκειται για το Xelix Producer που είναι το τρίτο πλοίο και έχει τοποθετηθεί πάνω από το σημείο διαρροής πετρελαίου, που βρίσκεται σε βάθος 1.500 μέτρων, αλλά «η κατάσταση στη θάλασσα» αποτρέπει τους μηχανικούς να το συνδέσουν με το ακριβές σημείο διαρροής, ανέφερε ένας από τους εκπρόσωπος της ΒΡ, ο Μπράιαν Φέργκιουσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα στην περιοχή υπάρχουν κύματα ύψους 2-2,5 μέτρων και οι άνεμοι πνέουν με 28-43 χιλιόμετρα την ώρα γεγονός που αποτρέπει οποιαδήποτε εργασία, ενώ εξέφρασε την ευχή να μπορέσει το πλοίο να συνδεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Το Xelix Producer μπορεί να συλλέγει 53 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τη στιγμή που χύνονται από τη διαρροή στη θάλασσα καθημερινά από 35 έως 60 χιλιάδες βαρέλια. Μέχρι στιγμής με διάφορους τρόπους η ΒΡ έχει καταφέρει να συλλέγει γύρω στα 25 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα το πλοίο A Whale ένα τεράστιο πλοίο που είναι ικανό να συλλέγει μίγμα θαλασσινού νερού και πετρελαίου και στη συνέχεια να κρατά το πετρέλαιο και να ρίχνει στη θάλασσα το νερό είναι, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΒΡ, «στη φάση των εκτιμήσεων».
Το πλοίο που έχει το μέγεθος τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου μπορεί να συλλέγει έως 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως ανακατεμένου νερού και πετρελαίου, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία ΤΜΤ Shipping Offshore, που εδρεύει στην Ταϊβάν.

ΠΗΓEΣ: ΑΠΕ-ΜΠΑ/www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: