Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ «Βόμβα διασποράς» η διαρροή - Σε τοξικά χημικά έχει εκτεθεί το 20% των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις απορρύπανσης

 
Η περιβαλλοντική, οικονομική και πλέον ανθρώπινη καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 του Απρίλη, όταν έγινε η έκρηξη στην πλατφόρμα «Deepwater Horizon» που εκμεταλλευόταν η ΒΡ, ενώ η τροπική καταιγίδα «Μπόνι», που αναμένεται να πλήξει την περιοχή βύθισης της πλατφόρμας, όχι μόνο προκαλεί τη διακοπή εργασιών για τον περιορισμό της διαρροής και της πετρελαιοκηλίδας, αλλά κατά πάσα βεβαιότητα θα διασπείρει ακόμη περισσότερο την πετρελαιοκηλίδα.
Η καταιγίδα «Μπόνι» προκάλεσε επίσης την αναγκαστική αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την Τρίτη οι ψαράδες της Λουιζιάνας, οι οποίοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σικάγο Τρίμπιουν», απασχολούνται ως «εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις απορρύπανσης».
Οι ψαράδες, που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη μόλυνση που έχει προκληθεί λόγω της πετρελαιοκηλίδας, διαμαρτύρονται γιατί η ΒΡ τους υποχρεώνει να μένουν σε πρόχειρα πλωτά ξενοδοχεία ακόμη και τις ημέρες που έχουν ρεπό, δεν πληρώνει τις υπερωρίες, ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και επικίνδυνες.
Η πλειοψηφία των ψαράδων δεν έλαβε καν υποτυπώδη εκπαίδευση, δεν έχουν μέτρα ασφαλείας, ενώ επειδή κάποιοι προσπάθησαν να προμηθευτούν προστατευτικές μάσκες, εξαιτίας της χρήσης των χημικών, η ΒΡ απείλησε να τους απολύσει.
Τουλάχιστον το 20% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις απορρύπανσης έχουν εκτεθεί στο εξαιρετικά τοξικό χημικό «Corexit 9500», που χρησιμοποιείται για την απορρύπανση του Κόλπου και τη διάλυση της πετρελαιοκηλίδας, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Απασχόληση. Το επικίνδυνο χημικό, η χρήση του οποίου απαγορεύεται σε πολλές χώρες του κόσμου, ήδη έχει συνδεθεί με πληθώρα ασθενειών που εμφανίστηκαν σε όσους έλαβαν μέρος στην απορρύπανση της πετρελαιοκηλίδας από το «Εxxon Valdez» στην Αλάσκα το 1989, όπως αναπνευτικά νοσήματα, προβλήματα του νευρικού συστήματος και αιματολογικές ασθένειες, καθώς και ασθένειες των νεφρών και του συκωτιού.
Ανυπολόγιστο και το κόστος της οικονομικής καταστροφής. Τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν οριστικά στις αμερικανικές νότιες πολιτείες στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι το κόστος άμεσα στις περιοχές αυτές, εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με έκθεση της «Moody's Analytics». Πρόκειται για «μετριοπαθείς εκτιμήσεις» καθώς λίγες βδομάδες πριν έκθεση του δρ. Σαν Σνέιθ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα, μόνο για την πολιτεία αυτή προβλέπεται ένα «εφιαλτικό σενάριο» όπου αναμένεται να χαθούν 195.000 θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τέλος, σύμφωνα με την Χάριετ Πέρι, επικεφαλής του Γραφείου Ερευνών των Ακτών του Κόλπου του Πανεπιστημίου του Μισισιπί, η μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα ήδη έχει περάσει στη διατροφική αλυσίδα κυρίως μέσω των θαλασσινών και των ψαριών.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: