Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Τουρκικός «τσαμπουκάς» στο Αιγαίο

Λίγες μόνο ημέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, στην Αθήνα, η Άγκυρα δείχνει να επιμένει στην πάγια τακτική της να χρησιμοποιεί για πολιτικά ζητήματα στρατιωτικά μέσα. Την Τρίτη, 6 τουρκικά μαχητικά F-16 παραβίασαν δεσμευμένη περιοχή στο Βόρειο Αιγαίο, όπου πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εκτελούσαν την προγραμματισμένη άσκηση «Κυκλών». Δύο ελληνικά μαχητικά Mirage 2000-5 Mk2 απογειώθηκαν αμέσως από την 114 Π.Μ. στην Τανάγρα και 2 F-16C από την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου και αναχαίτισαν τους εισβολείς.
Το περιστατικό, που θεωρείται το σοβαρότερο των τελευταίων μηνών, έγινε στις 10.00 το πρωί και διήρκησε μέχρι τις 10.26, αφού τα τουρκικά μαχητικά παρέμειναν προκλητικά εντός του βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων των ελληνικών φρεγατών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Μπαλικεσίρ, όπου φιλοξενείται η 9 AJU (ισοδύναμο της Πτέρυγας Μάχης).
Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και αντίστοιχου τουρκικού σχηματισμού.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: