Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Η ΚΝΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που και φέτος στήριξαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ιδιαίτερα χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη και οπαδούς, τους νέους που συσπειρώνονται στις επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και που με μαχητικότητα και αυταπάρνηση πάλεψαν για να είναι οι φοιτητικές εκλογές βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής θύελλας, κρίκος στην αλυσίδα των κινητοποιήσεων, και αυτών που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα και αυτών που θα γίνουν στο μέλλον.
Δώσαμε μάχη κόντρα στην ιδεολογική τρομοκρατία
Η εκλογική μάχη δόθηκε σε μια περίοδο που ενώ είναι σε εξέλιξη αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν κουνιέται φύλλο, πέρα από τις δυνάμεις της ΚΝΕ και τους σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Οι εκλογές έγιναν σε περίοδο έντασης της ιδεολογικής τρομοκρατίας και μέσα στις σχολές, από καθηγητάδες, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, που υπερασπίστηκαν με πάθος και φανατισμό την αναγκαιότητα των αντιλαϊκών μέτρων, που ανέλαβαν εργολαβικά τον αντικομμουνισμό, που ούτως ή άλλως έχει γίνει επίσημη διδασκαλία.

Είμαστε περήφανοι για το ότι η μάχη δόθηκε με τρόπο σωστό, επαναστατικό, με όπλο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Δεν κάναμε πίσω από την προβολή της πρότασης του Κόμματος μας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, από την προβολή του σοσιαλισμού. Μπήκαμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης από τα κάτω για κάθε ζήτημα που πλήττει το σπουδαστή που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα, με πολύμορφες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις.
Οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης και της κινητοποίησης κόσμου σε 8 απεργίες και δεκάδες συλλαλητήρια συν μία ακόμη απεργία την επομένη των εκλογών. Έγινε σοβαρή προσπάθεια να σπάσει το κλίμα αποδοχής των μέτρων, να καταδικαστεί η αντιλαϊκή θύελλα που έχει εξαπολυθεί από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., από την ΕΕ και το ΔΝΤ, να καταδικαστούν τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα του σπουδαστή ως αυριανού εργαζόμενου, που ναρκοθετούν την προσπάθειά του να σπουδάσει σήμερα, να ζήσει αξιοπρεπώς, να έχει μέλλον. Έγινε προσπάθεια να συμπορευτεί το φοιτητικό κίνημα με το ΠΑΜΕ. Δόθηκε παλικαρίσια απάντηση στην ιδεολογική τρομοκρατία του αντιπάλου, στον αντικομμουνισμό, στον οποίο στρατεύθηκε κάθε καρυδιάς καρύδι.
Αναντίστοιχη της επίθεσης η απάντηση του φοιτητικού- σπουδαστικού κινήματος
Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτύπωσε αναντιστοιχία ανάμεσα στο γενικότερο κλίμα αγανάκτησης και αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική και στην αναιμική αντίδραση από μεγάλο κομμάτι των σπουδαστών. Με αυτή την έννοια η άνοδος της κυβερνητικής παράταξης, της ΠΑΣΠ, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει τα αντιλαϊκά μέτρα, είναι αντιδραστική εξέλιξη.
Κυρίαρχος ο εκφυλισμός
Τα σημάδια του εκφυλισμού στο φοιτητικό κίνημα αποτυπώθηκαν και στις φετινές εκλογές. Η γραμμή που κυριάρχησε είναι αυτή του συμβιβασμού με τα μέτρα, της συναίνεσης στην αντιλαϊκή θύελλα, της αναζήτησης ατομικής λύσης έξω από κάθε συλλογική ταξική διεκδίκηση, της απομόνωσης από το ταξικό εργατικό κίνημα. Η διαλυτική κατάσταση στη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων, η απονέκρωσή τους, η ανυπαρξία των ΔΣ, η διάλυση των ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ εδώ και δεκαετίες έχουν αφήσει τα σημάδια τους και σε φαινόμενα που είναι πέρα από κάθε λογική (π.χ. σε Νομική Αθήνας, ΑΣΟΕΕ, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας και πολλά άλλα).
Είναι δεδομένο ότι ο υπάρχον συσχετισμός δύναμης υπονομεύει το μέλλον του φοιτητικού κινήματος, δεν μπορεί να το βγάλει από τη βαθιά του κρίση, ακόμα και αν οι δυνάμεις που για χρόνια πρωτοστατούν στη διάλυσή του, αποφασίσουν να ξανασυγκροτήσουν την ΕΦΕΕ. Με τους δεδομένους συσχετισμούς είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχεί η γραμμή του συμβιβασμού.
Η ελπίδα βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΜΑΣ
Ελπίδα υπάρχει και αυτή βρίσκεται στην ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της συσπείρωσης συλλόγων, επιτροπών αγώνα, συνδικαλιστών φοιτητών σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Στο σύντομο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη συγκρότησή του το ΜΑΣ έχει αναδειχτεί σε πρωτοπόρο οργανωτή της πάλης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με συμμετοχή σε 9 απεργίες, με διοργάνωση φοιτητικών συλλαλητηρίων, με κινητοποιήσεις μες στις σχολές. Έχει μπει μπροστά στη συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. Είναι η συσπείρωση που από την πρώτη στιγμή απόρριψε τον κάλπικο πατριωτισμό του κεφαλαίου, που πλάσαραν οι δυνάμεις του δικομματισμού ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που δεν μπήκε στη διαδικασία να διαλέξει ιμπεριαλιστή, όπως οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ. Το ΜΑΣ απόρριψε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ποτέ δεν τους έστησε ακροατήριο στις συγκεντρώσεις τους. Το ΜΑΣ ανέδειξε τις συνέπειες της αντιλαϊκής θύελλας και όσον αφορά τους όρους σπουδών σήμερα αλλά και όσον αφορά την προοπτική του αποφοίτου, σε μια αγορά εργασίας-ζούγκλα, που το πτυχίο δεν εξασφαλίζει δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών.
Η ζωή επιβεβαιώνει ότι το ΜΑΣ είναι που μπορεί να τραβήξει σε διαφορετική ρότα το φοιτητικό κίνημα, να το βγάλει από τη βαθιά του κρίση, να το αποσύρει από την αγκαλιά των δυνάμεων του κεφαλαίου, που το θέλουν εχθρό των εργατικών και λαϊκών διεκδικήσεων. Είναι η δύναμη που μπορεί να τραβήξει δυνάμεις που σήμερα είναι ανενεργές, που η διαλυτική λειτουργία των συλλόγων τις κρατά απ’ έξω, και τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι φοιτητές, είναι οι φοιτητές που μένουν έξω από κάθε διαδικασία συλλόγου μόνο και μόνο επειδή δεν ανήκουν σε καμιά παράταξη.
Χρόνος για αναβολή και για λόγια δεν υπάρχει. Είναι ώρα δράσης, της κινητοποίησης για να βγει στο προσκήνιο το αίτημα για μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα, για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Έχει περάσει ο καιρός της άμυνας στη θύελλα των μέτρων, σήμερα χρειάζεται ανυπακοή και αντεπίθεση.  Και μες στην εξεταστική περίοδο, σε κάθε εξάμηνο, σε κάθε έτος, σε κάθε εργαστήριο να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΜΑΣ.
Ο συσχετισμός δεν είναι αναλλοίωτος. Μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει!
Άμεσο καθήκον είναι η ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος. Χρειάζεται επιμονή, να αποκρουστεί η ιδεολογική τρομοκρατία, να τσακιστεί η επίδραση του οπορτουνισμού. Να προβληθεί επιθετικά ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που αντικειμενικά συμφέρει τα παιδιά από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να πυκνώσουν οι συσκέψεις της ΚΝΕ, να ανέβει η διακίνηση, ανάγνωση και αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή». Είναι ανάγκη να δυναμώσει η δουλειά σε κάθε τμήμα, σε κάθε έτος και εξάμηνο, να δυναμώσουν τα «πόδια» του ΜΑΣ σε κάθε σχολή, να ενισχυθούν οι επιτροπές αγώνα. Εκεί βρίσκεται η προοπτική του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Όρος είναι η συνολική ιδεολογική αντεπίθεση, το να κερδίσει έδαφος η προοπτική του σοσιαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: