Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Η οξύτητα της επίθεσης απαιτεί ένταση της ταξικής πάλης. Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα της χώρας για 48ωρη απεργία, στις 21 και 22 Απρίλη


Αποτελεσματική απάντηση - με κριτήριο τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων - στην καθολική επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, που στηρίζουν ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., μπορεί να δώσει μόνον η κλιμάκωση της ταξικής πάλης, που είναι και ρεαλιστική και εφικτή. Γι' αυτό το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στα συνδικάτα όλης της χώρας να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη. Με την πείρα των πρόσφατων απεργιών, οι εργάτες να πάρουν την ευθύνη και να κάνουν δική τους υπόθεση την απόφαση να απεργήσουν, και, από τα κάτω, στους χώρους δουλειάς να οργανώσουν την πάλη. Τα κλαδικά συνδικάτα, τα σωματεία, μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, τη δράση των Επιτροπών Αγώνα, να οργανώσουν την απεργία. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι μηχανισμοί στήριξης της αντεργατικής επίθεσης. Ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα, αν οι εργάτες, σύσσωμοι, τους αγνοήσουν και συνταχθούν, αναδείχνοντας τους δικούς τους ηγέτες στους τόπους δουλειάς, με το ΠΑΜΕ.


Η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ολομέτωπη και πρωτόγνωρη σε βάθος και ένταση. Αποτελεσματική απάντηση - με κριτήριο τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων - μπορεί να δώσει μόνο η κλιμάκωση της ταξικής πάλης, που είναι και ρεαλιστική και εφικτή. Στην κατεύθυνση αυτή το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στα συνδικάτα όλης της χώρας να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη. Από σήμερα κιόλας οι ταξικές δυνάμεις να καταστρώσουν σχέδιο αποτελεσματικής παρέμβασης στους χώρους δουλειάς. Κάθε μάχη για τα επιμέρους ζητήματα να στοχεύει στη συνολική ενιαία ταξική απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι. Από τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 8 του Απρίλη για το Φορολογικό, τις παρεμβάσεις που θα αναπτυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, μέχρι τη 48ωρη απεργία και τους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Το διάστημα αυτό ζητήματα αιχμής αποτελούν το Ασφαλιστικό και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στόχος να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, να διεκδικηθεί η υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν και αναδείχθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και σωματείων για την εκτίμηση των εξελίξεων και τον προγραμματισμό της δράσης.
Εισηγητικά και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν αναδείχθηκε ότι η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή επίθεση που δέχονται. Η δύναμή τους βρίσκεται στον οργανωμένο συλλογικό ταξικό αγώνα. Οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες πρέπει να διαλυθούν. Φορέας της κλιμάκωσης του αγώνα δεν μπορούν να είναι ούτε η ΓΣΕΕ ούτε η ΑΔΕΔΥ. Αυτές οι οργανώσεις αποτελούν μηχανισμούς στήριξης των αντεργατικών πολιτικών. Δεν μπορεί να είναι ακόμα ούτε ο δεξιός ούτε ο αριστερός οπορτουνισμός. Οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο ΣΥΝ σε συνεργασία με αριστερίστικες δυνάμεις. Προβάλλουν θέσεις που συγκαλύπτουν τον αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, αθωώνουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύουν ως δήθεν αιτία τους κακούς κερδοσκόπους.
Αναγκαία και εφικτή η κλιμάκωση

Μόνος φορέας της κλιμάκωσης της ταξικής πάλης μπορεί να είναι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η κλιμάκωση είναι αναγκαία γιατί τα μέτρα που παίρνονται έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Είναι εφικτή γιατί υπάρχει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους. Γιατί τμήματα των εργαζομένων απέκτησαν εμπειρία από τη συμμετοχή τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Αλλα τμήματα έχουν εκδηλώσει τη διάθεση να αντιδράσουν. Ταυτόχρονα, η μέχρι σήμερα δράση των ταξικών δυνάμεων μετρά σημαντικά βήματα. Εχει ήδη προκαλέσει ρήγματα στους σχεδιασμούς του μαύρου μετώπου κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα των μέτρων δεν πείθει. Στην Ελλάδα υπάρχουν δικαιώματα που στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν ήδη καταργηθεί. Τα ταξικά συνδικάτα έχουν αναγκάσει την εργοδοσία να ανακαλέσει δεκάδες απολύσεις τη στιγμή που η δηλωμένη πρόθεση του κεφαλαίου είναι η απελευθέρωση των απολύσεων.
Με σχέδιο συγκέντρωσης δυνάμεων
Μπροστά στην πρωτόγνωρη επίθεση, απαιτείται μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων ώστε να προκληθούν μεγαλύτερα ρήγματα και δημιουργία των προϋποθέσεων ανατροπής αυτής της πολιτικής. Πρέπει να ενταθεί ο βαθμός και να αναπτυχθούν οι μορφές οργάνωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, απαραίτητος όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Να αυξηθεί η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ.
Τα παραπάνω επιβάλλουν να αξιοποιηθεί κάθε ώρα, κάθε λεπτό. Κάθε συνδικάτο άμεσα να καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης. Να αξιοποιηθούν τα υλικά που έχει βγάλει κεντρικά το ΠΑΜΕ και αυτά που θα βγάλει το επόμενο διάστημα. Τα κλαδικά συνδικάτα και τα σωματεία πρέπει να βγάλουν και δικά τους υλικά που θα παίρνουν υπόψη τους την πείρα και τα προβλήματα του χώρου τους για να συνδέσουν το μερικό με το γενικό. Το ζήτημα της κλιμάκωσης του αγώνα πρέπει να προβληθεί ακόμα και όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία. Μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, αξιοποίηση των ψηφοδελτίων, των Επιτροπών Αγώνα να παρουσιαστούν με σαφήνεια οι θέσεις του ΠΑΜΕ. Με συγκροτημένη επιχειρηματολογία να καταρριφθούν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Να αποκαλυφθεί ο ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Υπάρχει πολύτιμη πείρα
Για τις μάχες που δίνονται και τη 48ωρη απεργία πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η πολύτιμη πείρα της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη 2009, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά σωματεία, εργαζόμενοι χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία από τα συνδικάτα τους.
Ακόμα επισημάνθηκε ότι ταξικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε έγκαιρα και αποτελεσματικά να απαντήσουν στις αναμενόμενες μεθοδεύσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που στόχο θα έχουν - όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις - να υπονομεύσουν τις μάχες για την κλιμάκωση της πάλης.


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: