Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Χρηματοδοτείται και πάλι από την ΕΕ, χωρίς εγγυήσεις, το κλείσιμο του Κοζλοντούι - Καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες των Πράσινων στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου


Κοζλοντούι-Βουλγαρία
Με άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται η Βουλγαρία για τις 4 μονάδες του Κοζλοντούι που έχει κλείσει ήδη και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις για ασφάλεια σε ανθρώπους και περιβάλλον. Τα χρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 550 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί ήδη, πριν το κλείσιμο των μονάδων.
Αυτό  αποφάσισε χτες η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή, σε γνωμοδότησή της προς την αρμόδια Επιτροπή Βιομηχανίας για τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ, που αφορά τον παροπλισμό των μονάδων 1 έως 4 του πυρηνικού συγκροτήματος στο Κοζλοντούι.

Στην  ψηφοφορία καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες των Πράσινων που ζητούσαν αυστηρότερες δεσμεύσεις και εγγυήσεις για τον οριστικό και ασφαλή παροπλισμό των εγκαταστάσεων και των ραδιενεργών υλικών. Πιο συγκεκριμένα, οι Πράσινοι επισήμαιναν πως το κλείσιμο των μονάδων δεν οδήγησε σε ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και ζητούσαν:
  • η χρηματοδοτική στήριξη να συμβάλει στη μη αναστρέψιμη αποθήκευση των ραδιενεργών στοιχείων, καθώς και ακριβή καθορισμό των μέτρων που θα τύχουν χρηματοδότησης ώστε να μην ενισχυθούν υποδομές που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία των μονάδων 5 και 6, που συνεχίζουν να λειτουργούν
  • να επανεξετάζεται κάθε χρόνο το ποσό των πιστώσεων ώστε να λαμβάνεται υπόψη η πορεία της υλοποίησης του προγράμματος
Αποτελεί  σχήμα οξύμωρο το ότι στην ίδια συνεδρίαση υπερψηφίστηκε ομόφωνα Έκθεση σχετικά με τη δράση της ΕΕ κατά του καρκίνου. Σημειώνεται πως ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος συμμετέχει στη Διαπαραταξιακή Ομάδα Εργασίας (Intergroup) του Ευρωκοινοβουλίου για τον καρκίνο.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που συμμετέχει στην Επιτροπή αυτή, δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν κατάφεραν να επιδείξουν και για το ασφαλές και σύντομο ξήλωμα των πυρηνικών της Βουλγαρίας την ίδια ευαισθησία που έδειξαν αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι τροπολογίες των Πράσινων, που θα έθεταν τις απαραίτητες και αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες, απορρίφθηκαν από τις άλλες πολιτικές ομάδες, εκτός της Αριστεράς. Ειδικά από τους Έλληνες συναδέλφους θα περίμενα να αναλογιστούν πόσο κοντά στη χώρα μας βρίσκεται το Κοζλοντούι, που αποτελεί και τη χρυσοφόρα αγελάδα για τη Βουλγαρία και το πυρηνικό λόμπυ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: