Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Συνομιλίες Πούτιν με Τσάβες και Μοράλες

Δώδεκα ώρες διήρκησε η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στη Βενεζουέλα, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες και τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες.
   
Κατά την επίσκεψή του, παρέδωσε τέσσερα ρωσικά ελικόπτερα Μi-17 στο πλαίσιο εξοπλιστικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας-Βενεζουέλας.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσφερε τη συνδρομή της χώρας του, προκειμένου η Βενεζουέλα να αποκτήσει διαστημική βιομηχανία. «Η Βενεζουέλα μπαίνει πλέον σε διαστημική τροχιά. Η εμπειρία της Ρωσίας είναι τεράστια στον τομέα αυτόν», δήλωσε ο Ούγκο Τσάβες στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Οι δύο άντρες υπέγραψαν περίπου τριάντα συμφωνίες, αλλά καμία από αυτές που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου δεν αφορά διαστημικό πρόγραμμα.

«Μπορούμε να εγκαταστήσουμε εδώ έναν εκτοξευτήρα δορυφόρων και ένα εργοστάσιο. Αυτό γίνεται ήδη με την Κίνα, αλλά η Ρωσία μας προσφέρει την υποστήριξη έτσι ώστε η Βενεζουέλα να αναπτύξει τη δική της αεροδιαστημική βιομηχανία», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα «ενεργειακής ανεπάρκειας» που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, ο Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τσάβες θα «έπρεπε ίσως να έχει περισσότερο επίγειες πάρα διαστημικές προτεραιότητες».

Η Βενεζουέλα αποτελεί σύμμαχο-κλειδί της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, ενώ οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μεταξύ 2005-2007 συνολικά 12 εξοπλιστικές συμφωνίες ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά από το Καράκας μαχητικών αεροσκαφών Σουκόι, μεταγωγικών ελικοπτέρων και όπλων Καλάσνικοφ. Η Βενεζουέλα εξασφάλισε νέα πίστωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια από τη Ρωσία αντιαεροπορικών συστημάτων και τεθωρακισμένων Τ72.

Επίσης, η ενέργεια αποτέλεσε βασικό θέμα της συνάντησης Πούτιν-Τσάβες, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι το Καράκας είναι έτοιμο «να αρχίσει την επεξεργασία του πρώτου σχεδίου πυρηνικού αντιδραστήρα», διαβεβαιώνοντας ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα, αλλά θα αναπτύξουμε πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την μετα-πετρελαϊκή εποχή», δήλωσε ο Τσάβες.

«Δεν χτίζουμε μία συμμαχία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν μας ενδιαφέρει τι πιστεύει η Ουάσινγκτον», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί «ταπεινές» αγορές όπλων από τη Μόσχα, οι οποίες είναι το ελάχιστο που απαιτείται για τις αμυντικές ανάγκες της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος  πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα πρόκειται να εξαπολύσει περισσότερες δυνάμεις «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». «Πρόκειται να αναπτύξουμε επιπλέον δυνάμεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο προεδρικό μέγαρο, ευχαριστώντας «για μία ακόμη φορά» τον πρόεδρο Τσάβες, ο οποίος καταδίκασε τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας τη Δευτέρα στη Μόσχα, που στοίχισαν τη ζωή 40 ανθρώπων.

Στο Καράκας έφτασε και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, στενός σύμμαχος του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό, καθώς η Βολιβία έχει ζητήσει πίστωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πηγή:www.nooz.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: