Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ο επικεφαλής των τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη της διπλής βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Μόσχας

Ο επικεφαλής των τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη της διπλής βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Μόσχας που προκάλεσε το θάνατο 39 επιβατών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των ισλαμιστών ανταρτών (www.kavkazcenter.com).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο 45χρονος ηγέτης των τσετσένων αυτονομιστών εμφανίζεται στο βίντεο των 4,5 λεπτών να μιλά καθισμένος σε περιοχή που μοιάζει με δάσος.

Ο Ουμάροφ, που χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως "Εμίρη του Εμιράτου του Καυκάσου", αναφέρει στο βίντεο ότι προσωπικά ο ίδιος διέταξε τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για τους θανάτους "φτωχών κατοίκων της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας" από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις (των "κατακτητών" όπως αναφέρει) το Φεβρουάριο. 

"Όπως όλοι γνωρίζετε, στις 29 Μαρτίου στη Μόσχα δύο ειδικές επιχειρήσεις μας έγιναν με στόχο την καταστροφή των απίστων αλλά και για σταλούν συγχαρητήρια στην FSB", αναφέρει ο κ. Ουμάροφ στο διάρκειας 4,5 λεπτών βίντεο. Σημειώνεται ότι ένας από τους δύο σταθμούς του μετρό όπου έγινε η έκρηξη απέχει μόλις λίγα μέτρα από την έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB πρώην KGB) .

Ο Ουμάροφ απειλεί ότι οι επιθέσεις στη Ρωσία θα συνεχιστούν.  "Ρώσοι δεν θα βλέπετε πλέον τον πόλεμο στην τηλεόραση και δεν θα ακούτε για αυτόν στο ραδιόφωνο. Σας υπόσχομαι ότι ο πόλεμος θα έρθει στις πόλεις σας, αν θέλει ο Θεός, και ότι θα τον νιώσετε στο δέρμα σας" αναφέρει. Η δήλωση του τελειώνει με τα λόγια "Ο Αλλάχ ειναι μεγάλος".

Υπό την αρχηγεία του Ουμάροφ, οι τσετσένοι αυτονομιστές έχουν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις στοΜπεσλάν με την τριήμερη ομηρεία σχολείου το 2004, που τελείωσε με το θάνατο 300 ατόμων και τον εκτροχιασμό του Νιέφσκι Εξπρές το 2009 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 39 άτομα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του, δήλωσε στο Reuters ότι οι τσετσένοι αυτονομιστές δεν έκαναν την επίθεση στη Μόσχα και ότι δεν ξέρουν ποιος την έφερε σε πέρας.

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: