Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την εξέγερση στο Κιργιστάν.68 νεκροί πάνω από 500 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις.Προσωρινή κυβέρνηση η αντιπολίτευση στο Κιργιστάν.Ηγέτις της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι ηγείται της νέας προσωρινής κυβέρνησης


Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ να παραιτηθεί και δήλωσε ότι η ίδια είναι επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης που σχηματίστηκε για να ηγηθεί της χώρας για έξι μήνες και να καταρτίσει νέο σύνταγμα. 
Τεράστιες διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν.Τεράστιος και ο φόρος αίματος.Οι νεκροί ίσως τελικά ξεπεράσουν ακόμα και τους 100.
Photo: European Pressphoto Agency

Η κυβέρνηση αυτή "θα παραμείνει στην εξουσία για μισό έτος, κατά το οποίο θα καταρτιστεί το σύνταγμα και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές", δήλωσε η Οτουμπάγεβα τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ. 
Σκληρές μάχες ,με δεκάδες νεκρούς ,ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές.Στην φωτογραφία από τις χτεσινές ταραχές, αστυνομικοί προσπαθούν να προστατευτούν από επιθέσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Photograph: Vyacheslav Oseledko/AFP/Getty Images

Η Οτουμπάγεβα δήλωσε επίσης ότι δεν έχει μιλήσει με τον Μπακίγεφ και ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται και σημείωσε: "Θέλω να παραιτηθεί". 

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν ανακοίνωσαν την Τετάρτη την πτώση της κυβέρνησης μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της και των δυνάμεων της τάξης. 

Στο μεταξύ, η υπηρεσία ελέγχου των συνόρων του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα σύνορα της χώρας με το Καζακστάν, κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του τελευταίου. 

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας που έκανε την ανακοίνωση αυτή αρνήθηκε να διευκρινίσει έως πότε θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε μόνο ότι αυτό "εξαρτάται από την κοινωνική και πολιτική κατάσταση" στο Κιργιστάν, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπισκέκ την Τετάρτη. 
Διαδηλωτές με αυτόματα όπλα έξω από τις πύλες του κοινοβουλίου.
Photo: Vyacheslav Oseledko/Agence France-Presse Getty Images

Την ίδια στιγμή, αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Μανάς του Κιργιστάν, το οποίο βρίσκεται βόρεια της Μπισκέκ. 

Η Ουάσινγκτον διατηρεί στο αεροδρόμιο Μανάς σημαντική αεροπορική βάση για τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν, από την οποία περνάει κυρίως η πλειοψηφία των αμερικανών στρατιωτών που αναπτύσσονται στη χώρα αυτή.

Η εξέγερση που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης στο Κιργιστάν αποτελεί "εσωτερική υπόθεση" της χώρας αυτής, δήλωσε παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Νατάλια Τιμάκοβα.

Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η μορφή που είχε η διαμαρτυρία αυτή δείχνει την αγανάκτηση του πληθυσμού της χώρας απέναντι στην κυβέρνηση.
H αστυνομία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο χρησιμοποίησε σφαίρες και χημικά κατά των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης,αλλά ηττήθηκε.Θύματα υπάρχουν και από τις 2 μεριές.
Photo: Ivan Sekretarev/Associated Press


"Ο πρόεδρος πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η πρόκληση περισσότερων θυμάτων και να υπάρξει αποκατάσταση της τάξης στη χώρα", προσέθεσε η Τιμάκοβα.

"Το Κιργιστάν ήταν και παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας και ως εκ τούτου παρακολουθούμε την κατάσταση στη δημοκρατία αυτή με μεγάλη και ιδιαίτερη προσοχή", κατέληξε.

Ο απολογισμός των συγκρούσεων
Nεκροί διαδηλωτές από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.                         
Photo: Vladimir Pirogov/Reuters

Συνολικά 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 527 τραυματίστηκαν με 400 μεταξύ αυτών να παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, κατά τις χθεσινές συγκρούσεις της αστυνομίας με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Πηγές:www.skai.gr-New York Times-Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: