Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Κ.Κ.Ε : Προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος «Μέριμνα» στην Πάτρα


Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Είκοσι επτά εργαζόμενοι του ιδρύματος «Μέριμνα» στην Πάτρα έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής, αφού παραμένουν απλήρωτοι για 6 μήνες και με την κατάσταση που επικρατεί στο «Ίδρυμα» απειλείται να μπει λουκέτο.
Τα χρήματα που το «Ίδρυμα» παίρνει από τον ΟΠΑΠ και τη νομαρχία (συνολικά 310.000 ευρώ) δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ούτε για την κάλυψη των χρεών που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 500.000 ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Τα προβλήματα του ιδρύματος είναι χρόνια, παρά το ότι καλύπτει σοβαρές ανάγκες  και επιτελεί σοβαρό κοινωνικό έργο στον τομέα της πρόνοιας και της φροντίδας παιδιών με διανοητική στέρηση. Η αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική των κυβερνήσεων  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα πλαίσια της ΕΕ, που εμπορευματοποιεί την υγεία και την πρόνοια, προωθεί την παράδοσή τους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και στον «εθελοντισμό», ενώ υποβαθμίζονται και υποχρηματοδοτούνται τα δημόσια ιδρύματα.


Παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνηση για ένταξη του ιδρύματος «Μέριμνα» στο δημόσιο σύστημα πρόνοιας και χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την ένταξη του ιδρύματος «Μέριμνα» στο δημόσιο σύστημα πρόνοιας και την εξασφάλιση της απαραίτητης κρατικής χρηματοδότησης προς το ίδρυμα ώστε να λειτουργήσει σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν;
  • Τι θα κάνει ώστε να πληρωθούν άμεσα οι 27 εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και να τους εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή μόνιμη εργασία, με πλήρη δικαιώματα.

Ο βουλευτής
Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: