Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Π.Ε. ΝΑΡ: Ανατροπή της επιδρομής του κεφαλαίου, της πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε.


1may3.gifΣυνεδρίασε το Σάββατο 20/3 η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ, με θέμα τις εξελίξεις και την παρέμβαση στα μέτωπα της περιόδου. Όπως εκτιμά το ΝΑΡ, «Έχουμε μπει σε περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης με άμεσες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Οι πολιτικές εξελίξεις, το κίνημα και η ιδεολογική διαπάλη θα εξελίσσονται ραγδαία. Η ένταση των επιπτώσεων της κρίσης στον ελληνικό καπιταλιστικό σχηματισμό σε συνδυασμό με το πλήρες ξεδίπλωμα της αστικής επίθεσης για την υπέρβασή της, δημιουργούν το έδαφος για εκρηκτικές κοινωνικές αντιδράσεις και – σε μια πορεία – για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τους συσχετισμούς. Ειδικά μετά την ανακοίνωση των μέτρων έχουμε σοβαρή αλλαγή των διαθέσεων στους εργαζόμενους, υιοθέτηση αγωνιστικών πρακτικών από σχετικά ευρύτερες μάζες, διευρυνόμενη αγανάκτηση (αποτυπώνεται και στις αστικές δημοσκοπήσεις) αλλά και τάσεις υποταγής που δυσκολεύουν την αγωνιστική συμμετοχή. Τα νέα κύματα μέτρων, μαζί με την πιθανολογούμενη προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, θα προκαλέσει νέους κύκλους μαζικών αντιστάσεων.»
Η συζήτηση στην Π.Ε. του ΝΑΡ μετέφερε εμπειρίες από εργασιακούς χώρους και μάχες, ενώ τονίστηκε η ανάγκη ενός πολιτικού σχεδίου με περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες. Όπως τονίζει η απόφαση της Π.Ε. «απαιτούνται ρήξεις με τις κυβερνήσεις και το κράτος, τον αστικό συνασπισμό εξουσίας (ΝΔΠΑΣΟΚΛΑΟΣΕΕ,κεφάλαιοΜΜΕ), επαναστατικές αντικαπιταλιστικές ανατροπές με μοχλό ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό κίνημα μαχητικής εργατικής αντιπολίτευσης και ένα ταξικά αναγεννημένοπολιτικό εργατικό κίνημα.
Έτσι εξειδικεύεται ο κεντρικός πολιτικός στόχος του ΝΑΡ «για την ανατροπή της διαρκούς και της νέαςεπιδρομής του κεφαλαίουγια να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση και όχι οι εργαζόμενοιγια να πάρουμε πίσω τα κέρδη (την κλεμμένη από τους εργάτες υπεραξία), για να μοιράσουμε τον τεράστιο κοινωνικόπλούτο που δημιουργούμε (αλλάζοντάς τον κιόλαςκαι όχι τις ζημιές που δημιουργούνγια κατακτήσειςοικονομικές - κοινωνικές - πολιτικέςμε όπλο τον επαναστατικό αγώνα. Για τον κλονισμό της αστικής κυριαρχίας και την αντικαπιταλιστική επανάσταση».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναβαθμίζεται η αξία της γραμμής του Αντικαπιταλιστικού ΕργατικούΠρογράμματος και Μετώπουσε μια περίοδο που νέες δυνάμεις κινούνται προς τα αριστερά, ακόμα και σεαντικαπιταλιστική κατεύθυνση
 
 
Στη μάχη του εργατικού κινήματος πρέπει να αναδειχθεί πιο αναβαθμισμένα ότι ο αντίπαλος δεν είναι μόνο κάποιες αφηρημένες αγορές, ο καπιταλισμός γενικά. Είναι και κυβερνητική επιλογή τα μέτρα και μάλιστα προσεκτικά και από καιρό σχεδιασμένα και μεθοδευμένα. Αναβαθμίζεται το σύνθημα της ανατροπής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής της. Το σύνθημα «ή πάρτε πίσω τα μέτρα ή φύγετε». Αλλά και συνολικά του ρήγματος στο πολιτικό σύστημα και το μπλοκ εξουσίας.
Το ΠΣΑ και ο τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν και το εργατικό - δημοκρατικό ζήτημα της εποχής μας. Η πλήρης παραχάραξη της λαϊκής βούλησης (έστω και της εκλογικής) από την οικονομική χούντα των αγορών, η αντιδραστική τομή στο πολιτικό σύστημα με τον Καλλικράτη, η ιμπεριαλιστική επιτήρηση, οι «εξωκοινοβουλευτικές αποφάσεις» στα υπερεθνικά κέντρα κλπ είναι νέα ποιοτικά στοιχεία. Συνθήματα όπως το «κάτω ηκοινοβουλευτική απολυταρχία», «η δικτατορία των αγορών και της Ε.Ε.», «η τρομοκρατία και η καταστολή», πρέπει να ξεχωρίζουν στη λαϊκή πάλη. Παράλληλα είναι ανάγκη να ενισχύονται πιο αποφασιστικά τα όργανα εργατικής δημοκρατικής οργάνωσης και πάλης όπως τα ταξικά σωματεία, εργατικές συνελεύσεις, λαϊκές συγκεντρώσεις στις γειτονιές, τοπικές επιτροπές ανέργων και απολυμένων, αγροτών κλπ.
Στα πλαίσια αυτά συζητήθηκε και ένας άμεσος σχεδιασμός που είναι ανάγκη να προωθεί η επαναστατική και αντικαπιταλιστική αριστερά και ιδιαίτερα οι δυνάμεις του ΝΑΡ στο κίνημα, τους αγώνες και στους χώρους.Ζητούμενο μέσα σε αυτές τις συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού εργατικού επαναστατικού ρεύματος κομμουνιστικής προοπτικής και επαναθεμελίωσης, ένα στρατηγικό πολιτικο και οργανωτικό σχέδιο που θα συμβάλει σε μια νέα πνοή στην υπόθεση της εργατικής και νεολαιίστικης πάλης, της αντικαπιταλιστικής απάντησης στην κρίση και στην πρωτοφανή επίθεση που εξαπολύουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το κεφάλαιο και η Ε.Ε., και η άμεση απάντηση ενάντια στα μέτρα, με ανένδοτο αγώνα που να τονώνει την αυτοπεποίθηση, να ενισχύει τις αντιστάσεις, να προωθεί την αγωνιστική ταξική ενότητα για την ανατροπή των μέτρων.
Σε αυτά τα πλαίσια, χρειάζεται και η ανάπτυξη της ισότιμης κοινής δράσης μέσα στο μαζικό κίνημα με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και με όλους όσοι διαφοροποιούνται από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό. Οι πρωτοβουλίες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς για κοινή δράση δεν μπορεί παρά να είναι σε διάκριση και με αυτοτέλεια από οργανώσεις που συμμετέχουν στα πολιτικά μέτωπα των ΣΥΝ,ΚΚΕ ή σε ανάλογες μετωπικές κινήσεις τουςαλλά με γραμμή κοινής δράσης αρχών με αυτές τιςκινήσεις και πάντα στο μαζικό κίνημα.
 
 
Σε σχέση με τους αγώνες, απαιτείται η συνέχιση και εντατικοποίηση της ιδεολογικής και πολιτικής καμπάνιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ στους χώρους δουλειάς, με πληθώρα δραστηριοτήτων, συζητήσεων, εκδηλώσεων.
Το μπλοκάρισμα, οι διαδηλώσεις απέναντι στους κυβερνητικούς μηχανισμούς και τους ξένους ελεγκτές, σε συνδυασμό με τις απεργιακές κινήσεις.
Σημαντική είναι και μια Πρωτοβουλία για τον κόσμο των ανέργων, του κόσμου της περιπλάνησης, των απολυμένων.
Οπωσδήποτε χρειάζεται μια πρόταση νέας πανεργατικής απεργιακής κλιμάκωσης στα μέσα Απρίλη με σταθμό την κατάθεση του Ασφαλιστικού.
Σημαντική πλευρά αποτελεί η ενίσχυση του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων το επόμενο διάστημα, η συζήτηση και ο συντονισμός των εργατικών συσπειρώσεων-κινήσεων-σχημάτων και οι κινήσεις για επιτροπές αγώνα και πολύπλευρες πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα.
 
Ολόκληρη η απόφαση της Π.Ε. του ΝΑΡ θα δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε να συζητηθεί στις ΟΒ και τα όργανα της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: