Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΤΣΕΧΙΑ: Ο αντικομμουνισμός επιστρατεύεται ενάντια στην αντικαπιταλιστική πάλη


Μιλάει στον «Ρ» η Μάρτα Σεμέλοβα, πρόεδρος της Οργάνωσης Περιοχής της Πράγας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας)
Για τη σημερινή κατάσταση του αντικομμουνισμού στην Τσεχία μιλήσαμε με την Μάρτα Σεμέλοβα, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (ΚΚΒΜ), πρόεδρο τηςΟργάνωσης Πράγας και υπεύθυνη για τα ζητήματα Παιδείας, η οποία στο παρελθόν είχε διωχθεί γιατί, ως εκπαιδευτικός, αντιτάχθηκε στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας.
Ξεκινήσαμε τη συζήτηση με το πώς εξελίσσεται η επίθεση στο ΚΚΒΜ:
«Ο αντικομμουνισμός στη χώρα μου είναι καθημερινό φαινόμενο. Μια από τις εκφράσεις του είναι και η προσπάθεια για απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), που ακολούθησε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας. Σήμερα θεωρούμε μια πρώτη μικρή επιτυχία το γεγονός ότι το περιφερειακό Δικαστήριο της Πράγας αποφάσισε στις 27 του Γενάρη να μην αναγνωρίσει ως έγκυρη την απόφαση του υπουργείου και αναμένουμε αυτό να πάρει και επίσημη νομική μορφή. Είναι σημαντικό οι νέοι κομμουνιστές να εντείνουν τη δράση τους. Μάλιστα, από την ΚΕΝ προήλθε και μια νέα οργάνωση, η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Τσεχοσλοβακίας και εμείς στηρίζουμε την ενότητα των νέων κομμουνιστών, που μπορεί να συμβάλει στην πάλη του λαού.

Σε ό,τι αφορά στην επίθεση που γίνεται στο ΚΚΒΜ, αυτή εκφράζεται με την ελάχιστη παρουσία του στα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα τώρα που ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές, στα τέλη Μάη, και το φθινόπωρο, που πραγματοποιούνται εκλογές για την ανανέωση του 1/3 της Γερουσίας και στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
-- Βλέπουμε ότι η «δημοκρατία λειτουργεί», όπως λένε οι αστοί. Αλλά ποια δημοκρατία;
-- Συμφωνούμε. Ποια δημοκρατία και για ποιον; Βεβαίως αυτές οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δημιουργούν και αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά σε αυτούς που φοβούνται τους κομμουνιστές, οι οποίοι παλεύουν για την αλλαγή αυτού του άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος γι' αυτό και άλλα κόμματα, όπως οι νεοφιλεύθεροι (ODS) και οι σοσιαλδημοκράτες (CSSD), προσπαθούν να εμποδίσουν τη δράση των κομμουνιστών και ει δυνατόν και να μας απαγορεύσουν, πράγμα που επιδιώκουν και διάφορες άλλες φασιστοειδείς ομάδες. Αυτό πήρε και την έκφραση της πρωτοβουλίας συγκεκριμένων γερουσιαστών να συστήσουν επιτροπή, η οποία υποτίθεται θα εξετάσει διάφορα υλικά από δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών του ΚΚΒΜ, τη δραστηριότητα κομμουνιστών εκπροσώπων, προκειμένου να θέσουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας και να βγάλουν το κόμμα από τον πολιτικό χάρτη. Ενάντια σε αυτή την προσπάθεια έχει ξεκινήσει η λαϊκή αντίδραση με συγκέντρωση υπογραφών σε υπόμνημα, με πιο έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της Μοραβίας.
-- Δώστε μας λίγο περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα δήθεν επιχειρήματα με τα οποία επιχειρούν να χειραγωγήσουν το λαό και να σπείρουν τον αντικομμουνισμό.
-- Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στην ΚΕΝ δεν τους άρεσε ο στόχος που θέτει η οργάνωση για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για αλλαγή του τίτλου του κόμματός μας, του προγράμματός μας, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να αποδεχτούμε. Επίσης, απαιτούν να αποκηρύξουμε το παρελθόν, να καταδικάσουμε τη σοσιαλιστική περίοδο και οικοδόμηση, κάτι που εμείς βλέπουμε κριτικά, «πατάμε» στις τεράστιες κατακτήσεις που έδωσε στο λαό μας. Επίσης, έντονη πίεση ασκείται για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, τη διαστρέβλωση γεγονότων όπως ο Φλεβάρης του 1948, που επικράτησαν οι κομμουνιστές και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, την κατασυκοφάντηση προσωπικοτήτων όπως είναι ο Κλέμεντ Γκόντβαλντ ή ο Ιωσήφ Στάλιν.
Ο αντικομμουνισμός εμφανίζεται σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο σε κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό, αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πράγας, στο οποίο είμαι εκλεγμένη. Για παράδειγμα, η λεγόμενη Συνομοσπονδία Πολιτικών Κρατουμένων, από τη δεκαετία του 1950 - σε αυτή συμμετέχουν οι δήθεν «πολιτικοί κρατούμενοι», που στην πραγματικότητα πρόκειται για κοινούς ποινικούς εγκληματίες, σαμποτέρ και προβοκάτορες - διοργανώνει κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ που εμπλέκει και σχολεία και νέους ανθρώπους, με εκθέσεις, προβολές και συζητήσεις, όπου συμμετέχουν διάφορες αντιδραστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και κινήσεις που δραστηριοποιούνται ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Πράγας και βεβαίως χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα. Ταυτόχρονα, ο αντικομμουνισμός στην Τσεχία συντονίζεται με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες χώρες. Οχι λίγες φορές δραστηριοποιούνται ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα και νεοναζιστικές οργανώσεις από τη Γερμανία και αλλού. Εμείς προσπαθούμε ως κόμμα να οργανώσουμε την αντίδρασή μας με παρεμβάσεις στην εκπαίδευση. Πέρσι διοργανώσαμε ένα σεμινάριο για τη διαστρέβλωση της Ιστορίας στα σχολικά βιβλία με ιστορικούς επιστήμονες, ώστε να δώσουμε επιχειρήματα στους δικούς μας εκπαιδευτικούς αλλά και στη νεολαία που δέχεται μια σφοδρή επίθεση παραπληροφόρησης.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: