Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΡΩΣΙΑ -Τοποθετήσεις των ΚΚ για τις εκρήξεις


Tα κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσίας καταδίκασαν τις εκρήξεις κι εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα δεκάδες θύματα και τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Το ΚΚΡΟ
Επιπλέον ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), έκανε λόγο για «πόλεμο που έχει κηρυχθεί κατά της ρωσικής κοινωνίας και δεν σταματάει εδώ και 20 χρόνια».
Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ συνδύασε το γεγονός με τις άλλες πρόσφατες μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, όπως η πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο και η βλάβη στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Σιβηρίας, κάνοντας λόγο για «στρατηγική της έντασης» και κάλεσε «το λαό και το έθνος να συσπειρωθεί ενάντια σε τέτοια φαινόμενα».


Κάλεσε ακόμη στην αύξηση της επαγρύπνησης και στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «μια από τις αιτίες όσων συμβαίνουν είναι η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, που οδηγεί τους ανθρώπους στην εξαθλίωση, στην ανεργία και στον εξευτελισμό», φαινόμενα που, όπως σημείωσε, είναι ιδιαίτερα έντονα στον Καύκασο.
Το ΚΕΚΡ
Από τη μεριά του, ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), τόνισε: «Εμείς οι κομμουνιστές ακόμα μια φορά υπογραμμίζουμε πως τη διεθνική διχόνοια, τις αιματηρές συγκρούσεις, καθώς και τις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος της καταστραμμένης ΕΣΣΔ τα έφερε ο καπιταλισμός».

Ο Γραμματέας του ΚΕΚΡ κατήγγειλε πως «οι ρωσικές αρχές στα χρόνια του Πούτιν δοκίμασαν να καθοδηγήσουν τις εκρηκτικά επικίνδυνες περιοχές, παραδίδοντάς τες στη "διοίκηση" εκ των αντιμαχόμενων οικογενειακών κλικών, οργανώνοντας τη μεταβίβαση όχι μόνο της κρατικής εξουσίας, αλλά και των επίσημων τίτλων σε κληρονομική βάση, κι ακόμη παρέχοντας στους αρχηγούς αυτούς επιπλέον αρμοδιότητες και δικαιώματα στον τομέα εξασφάλισης της δημόσιας τάξης. Είναι απλοϊκό, όμως, να υποθέτει κανείς πως οι εξελίξεις στο Βόρειο Καύκασο και σε μερικές ακόμη περιοχές της Ρωσίας μπορούν εύκολα να διευθετηθούν με τις μεθόδους "διοίκησης της οικογενειακής κλίκας", αφού πάρα πολλές δυνάμεις και πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα δρουν εδώ, μεταξύ των οποίων και του ξένου κεφαλαίου».
Ο Β. Τιούλκιν σημείωσε ακόμη πως «βασικές ενέργειες των αρχών κατευθύνονται στην ενίσχυση του καθεστώτος της αστυνομοκρατίας και της επίθεσης κατά των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών. Ετσι, υπό τη σημαία της ενίσχυσης της εξουσίας και του αγώνα με την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, στα χρόνια του Πούτιν καταργήθηκαν οι εκλογές των κυβερνητών, επιβλήθηκαν πολυάριθμες απαγορεύσεις σε συλλαλητήρια και διαδηλώσεις, υποβλήθηκαν αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία που οδήγησαν στο σχηματισμό ενός Κοινοβουλίου που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας. Γι' αυτόν το λόγο οι κομμουνιστές δηλώνουν πως η βασική αιτία που γεννά τις εστίες της κοινωνικής και διεθνικής έντασης, μεταξύ των οποίων και τις τερατώδεις μορφές της τρομοκρατίας των ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους κλικών, είναι ο καπιταλισμός, ενώ τα βάρη πέφτουν στους ώμους του απλού λαού».
Η απάντηση σ' αυτά τα σχέδια θα είναι η συσπείρωση και ενίσχυση του «Κόκκινου Μετώπου», καταλήγει στη δήλωσή του ο Β. Τιούλκιν.

ΠΗΓΗ:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: