Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Παπανδρέου: "Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου"

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων προανήγγειλε από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, περιγράφοντας με εξαιρετικά δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας. Σημείωσε ότι "δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει, όποιο κι αν είναι το πρόσθετο κόστος", κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου: "Αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει, τότε κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε, όχι τον 14ο, αλλά τον 5ο και τον 4ο μισθό ή ακόμη και τις συντάξεις. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου". "Θα προχωρήσω σε κάθε απόφαση που χρειάζεται για να αποφύγουμε τα χειρότερα ακόμη κι αν ορισμένες αδικούν", πρόσθεσε.
Αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων- Το πρωί της Τετάρτης οι ανακοινώσεις.
"Θα ήταν καταστροφικό να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ", είπε, ενώ σχολιάζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη ύφεση τόνισε: "Εκείνο που μας απειλεί δεν είναι η ύφεση, αλλά η αδυναμία δανεισμού, η στάση πληρωμών". "Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν, αλλά αυτό δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα", τόνισε με έμφαση.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "η κυβέρνηση δεν λιποτακτεί", κάτι που χρέωσε στη ΝΔ. Είπε, δε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση για την Οικονομία στην Ολομέλεια της Βουλής διότι "δεν ήθελε να αναμετρηθεί με τις δικές της ιστορικές ευθύνες- Νομίζουν ότι έτσι θα κρύψουν τα εγκλήματα στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης". "Δεν χωρούν τακτικισμοί και μικροπολιτικοί χειρισμοί. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς πάμε μπροστά, μακάρι και οι άλλοι να ξεπερνούσαν τον εαυτό τους", συμπλήρωσε.

"Μάχη για τη διάσωση της χώρας"
"Η μάχη δεν είναι για το μέλλον, είναι για το παρόν, για τη διάσωση της χώρας. Όποιος νομίζει ότι αυτό είναι υπερβολή κάνει λάθος. Καθημερινά παλεύουμε με το χρόνο προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία μας", επισήμανε.
Αναφερόμενος στα πρόσθετα μέτρα, αφού τόνισε ότι "έχει γίνει πολύς λόγος πως συνιστούν μία ανατροπή για όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα", αναφέρθηκε στο τι θα συμβεί αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις. "Αν φερθούμε ανεύθυνα, αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει, κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ακούγεται εφιαλτικό, είναι όμως η αλήθεια. Αν η χώρα μας δεν καταφέρει να δανειστεί με τους όρους που δανείζεται μία χώρα της ΕΕ οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές".

"Να ορίζουμε εμείς την τύχη μας"
Εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ άφησε αιχμές στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα για "φυγομαχία". "Σήμερα εκείνοι που κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, είναι αυτοί που εγκλημάτησαν σε βάρος του λαού. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα χρέη, νέες νάρκες", είπε σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Επί πέντε μήνες η κυβέρνηση κάνει αγώνα για να πειστούν οι δύσπιστοι ότι η χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και πάει μπροστά. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει, όποιο κι αν είναι το πρόσθετο κόστος", είπε και συμπλήρωσε: "Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα αρνητικά σενάρια για την πατρίδα μας".

Μνημόνευσε τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου: "Για να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη, χρειαζόμαστε λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία". Αφού τόνισε ότι "σήμερα έχει τρωθεί η κυριαρχία μας", έθεσε το διακύβευμα για το μέλλον: "Να ορίζουμε εμείς την τύχη μας".

"Ναι, θα πάρουμε επιπλέον μέτρα"
Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη λήψη πρόσθετων μέτρων, καταλογίζοντας τα στο έλλειμμα αξιοπιστίας "που θέριεψε από τις πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης". Τόνισε ότι "οι διεθνείς αγορές δεν μας πιστεύουν" και πως "τώρα χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων μας, που για να την παράσχουν χρειάζονται τη στήριξη των πολιτών τους. Δείτε πως μας αντιμετωπίζει ο διεθνής Τύπος".
Επισήμανε ότι "η εικόνα αυτή μας αδικεί", υπογραμμίζοντας ότι "θα βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Θα πάρουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα. Δεν φταίνε οι άλλοι λαοί της Ευρώπης για τα δικά μας χρέη".
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να φανεί το αποτέλεσμα των μεγάλων διαρθρωτικών μας αλλαγών: "το σπάσιμο των κατεστημένων, να δώσουμε στον πολίτη το αυτονόητο: Να ζει σε ένα κράτος με κανόνες". Πρόσθεσε, όμως, ότι "αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει σήμερα, δεν μας το δίνουν οι διεθνείς συνθήκες- οι πιστωτές μας, που δυστυχώς από αυτούς εξαρτιόμαστε. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας για να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που υποσχεθήκαμε στους πολίτες".

Παρομοίασε την Ελλάδα με επιχειρηματία που σπαταλά τα χρήματα που δανείζεται και τους κερδοσκόπους με τοκογλύφους, στους οποίους θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να καταφύγει, αν δεν αλλάξει κατεύθυνση.
Και είπε ότι "δεν μας πιστεύουν ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος στις σπατάλες και τη διαφθορά, διότι τόσο καιρό έβλεπαν σκάνδαλα, πάρτι κολλητών, αδιανόητες σπατάλες, off shore υπουργών και σκάνδαλα". Και πρόσθεσε ότι δεν μας δίνουν άλλο χρόνο, διότι "προσπαθήσαμε να τους δώσουμε μία πλασματική εικόνα, μία εικονική πραγματικότητα- το 2007 και το 2009. Στέλνοντας στοιχεία που έκρυβαν το πρόβλημα. Αυτό συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια". Και δεσμεύθηκε ότι "αυτή την ιστορία δεν θα την επαναλάβουμε".

Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν εκθέτει τη χώρα λέγοντας την αλήθεια, καθώς οι διεθνείς μας εταίροι ξέρουν το πρόβλημα".

"Στην υγεία του κορόιδου..."
Κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τη μάχη για τη χώρα: "Ξέρω ότι οι θυσίες είναι δύσκολες. Μας πονάει. Τώρα προέχει ο αγώνας για εθνική επιβίωση. Δεν θα ανεχθώ από κανέναν στην κυβέρνηση να λιποψυχεί στη μάχη ενάντια στα προνόμια των λίγων", είπε.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για όσους πλουτίζουν παρανόμως, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν θα επιτρέψω να αφήσουμε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να τα βγάλουν πέρα και όσοι πλούτισαν παρανόμως να πίνουν στην υγεία του κορόιδου". "Απέναντι μας είναι ο πλούτος που χτίστηκε μέσα από πλιάτσικο", υπογράμμισε.

Άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς του Δημοσίου: "Η κυβέρνηση αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών. Από τους δημόσιους υπαλλήλους να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα. Το δημόσιο λύγισε κάτω από τη λογική της σπατάλης και της κατάχρησης. Τελειώνει για τη χώρα μας μία εποχή".
"Είμαστε αποφασισμένοι- αντίπαλος είναι ο χρόνος, αλλά θα πετύχουμε. Θα δώσουμε όλο το είναι μας ώστε όταν τελειώσει η πρώτη μας θητεία θα μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι σώσαμε τη χώρα από μία καταστροφή, αλλά βάλαμε και τα θεμέλια για μία Ελλάδα των αξιών", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

ΠΗΓΗ: www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: