Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ - Νικητής η βία και η νοθεία


H «Εθνική Ενωση» ή πιο γνωστό ως κόμμα U και το Συντηρητικό Κόμμα, τα οποία συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον αντιδραστικό Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε, αναδείχτηκαν νικητές στις εκλογές που διεξήχθησαν για τα δύο σώματα του Κογκρέσου, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αλλά σε μία εκλογική αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή (υπολογίζεται γύρω στο 60%) και καταγγελίες για σωρεία παρατυπιών αλλά και εκφοβισμό των ψηφοφόρων από παραστρατιωτικούς.



Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 93,77% των ψήφων το κόμμα U κέρδισε το 25,17% των ψήφων, το Συντηρητικό Κόμμα με 20,67% 24 έδρες. Τρίτο Κόμμα το Φιλελεύθερο Κόμμα με 15,85% και 18 έδρες ενώ το πρωτοεμφανιζόμενο Κόμμα ΡΙΝ (Κόμμα Εθνικής Ενσωμάτωσης) - πρόκειται αποκλειστικά για κόμμα «δυσαρεστημένων» πρώην συνεργατών του προέδρου αλλά και συγγενών στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών που βρίσκονται στη φυλακή για υποθέσεις άμεσης συνεργασίας με παραστρατιωτικές ομάδες και ομαδικές δολοφονίες - αποσπά το 8,13% των ψήφων. Επονται το Cambio Radical με 7,97% και ο Εναλλακτικός Δημοκρατικός Πόλος (συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ) 7,62% χάνοντας περίπου 3% της δύναμής του.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το εκλογικό αποτέλεσμα φέρεται να ευνοεί τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, πρώην υπουργό Αμυνας, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 30ής Μαΐου καθώς είναι υποψήφιος του Κόμματος U αλλά ο υποψήφιος του Συντηρητικό Κόμματος - που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως καθώς διεξάγονται εσωτερικές εκλογές - αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Πάντως, όσον αφορά τις παρατυπίες, σύμφωνα με το Caracol Radio πρόκειται για καταγγελίες των οποίων η πλειονότητά αφορά παράνομη ανοιχτή καμπάνια επιβολής υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος εκ μέρους εκλογικών και δικαστικών αντιπροσώπων. Παράλληλα, τόσο η γερουσιαστής του Φιλελεύθερου Κόμματος Πιεδάδ Κόρδοβα, όσο και οργανώσεις που βρίσκονται στην Κολομβία ως διεθνείς παρατηρητές κάνουν λόγο για «νεο-παραστρατιωτικές ομάδες» που επιδόθηκαν σε όργιο εκφοβισμού και τρομοκρατίας προς τους ψηφοφόρους κυρίως στις νότιες και δυτικές επαρχίες, ενώ επίσης καταγγέλλουν και προσπάθειες εξαγοράς ψήφων εκ μέρους του ΡΙΝ.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: