Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αυξάνονται οι ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ


Τουλάχιστον στα 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους τέσσερις πολίτες στην Καλιφόρνια δεν είχε ασφάλιση υγείας το 2009 σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ κάτω των 65 ετών δεν είχε ασφάλιση υγείας ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς, ποσοστό πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, που μεγεθύνθηκε κυρίως λόγω των μαζικών απολύσεων.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων για τουλάχιστον ένα μέρος του 2009 στην πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ αυξήθηκε από τα 6,4 εκατ. το 2007 στα 8,2 εκατ. το 2009, αυξανόμενος κατά 25%, γεγονός το οποίο προκάλεσε "σοκ" στους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες που καταγράφουν τις σχετικές στατιστικές την τελευταία δεκαετία.
"Αναμέναμε ότι θα βλέπαμε κάποια αύξηση, ασφαλώς, αλλά το μέγεθός της μας προκάλεσε κατάπληξη", σχολίασε η Σέινα Άλεξ Λαβαρέδα, μια από τους συγγραφείς της σχετικής μελέτης του UCLA.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, κατά την μελέτη, οφείλεται στις απολύσεις στην διάρκεια της ύφεσης και την αντίστοιχη μείωση της κάλυψης που παρέχεται από τους εργοδότες--που αφορά τους μισούς πολίτες στην Καλιφόρνια κάτω των 65.
Σχεδόν όλοι οι αμερικανοί πολίτες άνω των 65 ετών καλύπτονται από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα Medicare.
Οι ερευνητές του UCLA σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ανάγκη να μεταρρυθμιστεί το σύστημα υγείας ότι να υπάρχει η δυνατότητα ασφάλισης από τις πολιτειακές και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για νεότερους ενήλικες.
"Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το 2009, το σύστημα, που ήδη αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα, διαλύθηκε εντελώς", σημείωσε η Λαβαρέδα.
Αν δεν υπολογιστούν οι γηραιότεροι πολίτες, το ποσοστό των Καλιφορνέζων που δεν είχαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ολόκληρο ή μέρος του περασμένου έτους αυξήθηκε από το 19,5% το 2007 στο 24,3% το 2009.
Στην ηλικιακή κατηγορία των ενεργών εργαζομένων (18-65 χρόνων) το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο, με σχεδόν έναν στους τρεις πολίτες ανασφάλιστο.
Σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, 17% των πολιτών κάτω των 75, ή περίπου 45 εκατ. άνθρωποι, ήταν ανασφάλιστοι το 2008--την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν σχετικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο. Η Λαβαρέδα σημείωσε ότι η Καλιφόρνια έχει το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη πολιτεία.
ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: