Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΛΕΤΟΝΙΑ - Νέα φασιστική πρόκληση με την πορεία των λεγεώνων Waffen SS

Για άλλη μια φορά, η πορεία των Λετονών φασιστοειδών των λεγόμενων λεγεώνων των Waffen SS και των ομοϊδεατών τους στη Ρίγα, προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στη Λετονία (χώρα - μέλος της ...δημοκρατικής και ευαίσθητης ΕΕ) όσο και στο εξωτερικό.
Λίγες μόλις βδομάδες πριν την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης κι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγας απαγόρευσε την πορεία των ναζί, δικαστήριο της Ρίγας το βράδυ της 15 Μαρτίου ακύρωσε την απαγόρευση της πορείας των λεγεώνων των Waffen SS.
Τα φασιστοειδή παρελαύνουν στη Ρίγα
Έτσι την Τρίτη 16 Μάρτη στο κέντρο της λετονικής πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε η πορεία των λεγεώνων των Waffen SS από το κέντρο της πόλης προς το μνημείο της «Ελευθερίας», στην οποία συμμετείχαν περίπου χίλια άτομα.

Αν και ο δήμαρχος της Ρίγας, Νιλ Ουσακόφ, επικεφαλής του συνασπισμού «Κέντρο Ομόνοιας», κάλεσε τους πολίτες να αγνοήσουν τις εκδηλώσεις, ώστε να αποφευχθούν προβοκάτσιες, η «Λετονική Αντιφασιστική επιτροπή» είχε οργανώσει αντιπορεία διαμαρτυρίας, στην οποία πήραν μέρος μερικές δεκάδες διαδηλωτές. Οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν με κάθε τρόπο την επαφή των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις, συλλαμβάνοντας ορισμένους αντιφασίστες διαδηλωτές.
Να σημειωθεί πως στην απόφαση του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης καταδικάζονται τα εγκλήματα όλων των ναζιστικών στρατευμάτων SS, και μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις κάποιο τμήμα των SS, που να μην έχει συμμετάσχει σε αυτήν την εγκληματική δράση». Στην απόφαση της Δίκης επίσης υπογραμμίζεται πως «η απόφαση για την αναγνώριση του εγκληματικού χαρακτήρα της υπόδικης οργάνωσης (SS) είναι οριστική και δεν μπορεί να διαμφισβητηθεί σε οποιαδήποτε επόμενη δίκη για την υπόθεση των μερικών μελών της οργάνωσης».
64 χρόνια μετά, η ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και η αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου προκαλεί την ένταση των προσπαθειών διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, που στις χώρες της Βαλτικής συνοδεύεται με τη δικαίωση των ναζί, που παρουσιάζονται στα σχολικά βιβλία και στην επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα ως «ήρωες της ελευθερίας». Προσπάθεια που έχει και την στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: